A térkép azt mutatja, Európában most a nálunk a legnagyobb a baj

Az oltások-előbb utóbb dolgozni kezdenek, de így is korainak tűnik a nyitás.

„Úton vagyunk a szabadság felé" – mondta péntek reggeli rádiós interjújában a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy április 13-án Magyarország elérheti a hárommilliós átoltottságot, ami újabb lehetőséget ad majd, hogy az emberek visszatérjenek vagy közelítsenek korábbi életükhöz .

A kormányfő szerint két-három hét, "amíg átbillenünk", azaz lassan elérjük azt a pontot, amikor a vírust megölő oltások látványosan és érezhetően kifejtik hatásukat a halottak és a fertőzöttek számának tekintetében is.

Az elkövetkezendő időszakban felgyorsulnak az oltások, több vakcina érkezik, és várhatóan most a nyugatról érkező szállítmányok is pontosabban érkeznek majd, mint korábban – hangzott el.

Megerősítette: húsvét után egy-két nappal meglesz a 2,5 millió első oltással beoltott, és akkor megváltozik az üzletek és a szolgáltatások nyitva tartása.

Hozzátette: az erről szóló rendeletet már közzétették, több mint két hetük volt a vállalkozóknak, a szolgáltatószektorban dolgozóknak, hogy felkészüljenek, és a biztonsági szabályok betartása mellett újra ki tudják nyitni üzleteiket, áttérve a négyzetméter alapú korlátozásra.

Április 19-én - folytatta -, kinyitják az iskolákat, az óvodákat és a középiskolákat is. 3-3,5 millió beoltottnál jön a következő lépés, de arról majd a következő pénteki interjúban számol be – mondta Orbán, aki egyben óvatosságra intett és a szabályok betartását kérte a húsvéti ünnepek alatt is.

A térkép szerint Európában nálunk a legnagyobb a baj

A magyar kormánykommunikáció szinte kizáróan azt hangsúlyozza, hogy Magyarország élen jár a beoltottság tekintetében, ami bizonyára igaz és örvendetes, csak éppen úgy nehéz ennek örülni, hogy az adatok szerint most éppen nálunk a legnagyobb a baj.

www.srf.ch

Ha megnyitjuk a már korábban is emlegetett svájci Srf.ch térképet , azt látjuk, hogy jelenleg Magyarországon szabadult el leginkább a vírus, s bár máshol is vannak vörösebb foltok, ott a legmagasabb az új esetek száma, mintegy szigetszerűen kiemelkedve a környező országok közül.

A térkép alatti lista pedig azt mutatja, hogy a kórházban lévők száma Magyarországon a második legmagasabb (100 ezer ember közül 120), nem sokkal lemaradva Bulgária (145) és sokkal megelőzve a harmadik Lengyelországot (70).

Hogy mi az oka annak, hogy a jelentős átoltottsági arány ellenére ilyen súlyos járványhelyzet alakult ki Magyarországon, arra majd egyszer talán választ adnak a kutatók, és talán azt is megtudjuk, hogy a miniszterelnök miért ragaszkodik annyira a nyitáshoz 2,5 millió oltás után, amikor szinte minden szakember mást mond , és azt is tudjuk, hogy az oltások kicsit másként működnek a gyakorlatban , mint a grafikonokon.

A brit példa egyébként azt mutatja, hogy az oltás sebességének a felpörgetésének előbb-utóbb meglesz az eredménye – a keleti vakcinák ebből a szempontból jó húzásnak bizonyultak -, de ennek ellenére az erőltetett nyitás nem tűnik kockázatmentesnek.

Az is igaz, hogy a mai számok már adnak okot némi óvatos bizakodásra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek