Mostantól a háziorvos dönt arról, hogy a regisztráltak közül kit olt be

Eddig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő válogatott a regisztráltak közül.

A háziorvosok az ünnep előtti utolsó munkanapokon (volt aki csak csütörtök este fél tízkor) kapták meg azt a listát, amelyből kiderül, kik azok, akik egy-egy háziorvosi körzetből a kormányzati oldalon jelezték, hogy kérik a vakcinát. Eddig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő válogatott a regisztráltak közül, hogy kit oltsanak be, illetve küldjenek oltópontra a háziorvosok. Ettől nem is igen térhettek el a doktorok. - írja a Népszava .

A háziorvosok szakmai szervezete kiadott ugyan egy útmutatót az alkalmazandó prioritási sorrendről, ám ettől eltérhetnek az alapellátó orvosok a saját szakmai mérlegelésük alapján. Az útmutató szerint továbbra is általános rendező elvként kell figyelembe venni, hogy az idősebbeknek, a 65 éven felülieknek meglegyen a védettsége. Szintén az elsőként behívandó, kiemelt csoportba tartoznak a várandósok a terhességük 12. hetétől, valamint a daganatellenes kezelésre járók, és a transzplantációra váró emberek. - írja a lap.

A másodikként behívandók között szerepelnek mások mellett az extrém túlsúllyal élők, a cukorbetegek, a súlyos szívelégtelenségben szenvedő és oxigén terápiára szorulók, a súlyos légzőszervi betegek, a sztrókosok, a dializáltak, a szervátültetettek.

A harmadik csoportba olyan családtagok kerültek, akik egy háztartásban élnek onkológiai illetve immunterápiában részesülőkkel vagy szervre várókkal. A negyedik helyen behívandók közé kerültek a légzőszervi-, keringési-, a vese-, a máj-, az ideggyógyászati, a pszichiátriai és az immunológiai betegséggel gondozott páciensek.

Az ajánlásban hangsúlyozták, hogy ettől a prioritási listától a háziorvos saját belátása, kockázatértékelése alapján eltérhet. A kormányhivatalok arra is felhívták az érintett háziorvosok figyelmét, hogy a kismamák elsősorban a Pfizer/Biontech vagy a Moderna mRNS vakcináját kaphatják. A kínai Sinopharm és az orosz Sputnyik V oltóanyag a készítmények alkalmazási előirata szerint is egyértelműen ellenjavallt számukra. - hívja fel a figyelmet a Népszava.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hírek

Hirdetés
Tovább az oldalra