A Fertő partján gondoltak a fákra és a madarakra

A Fertő tó Barátai Egyesület megemlékezett arról, hogy a tó partján visszaszorul a madarak élőhelye.

Május 10-én ünnepeljük a Föld napjának testvérünnepét, a Madarak és fák napját, amelyet Chernel István ornitológus amerikai példa alapján alkotott meg, az eredetileg külön ünnepelt fák napja és madarak napja egyesítésével. Chernel Kőszegen született, majd soproni tanulmányai során köteleződött el a madártan mellett, majd többet között a Hanság és a Velencei-tó környékének madárvilágát kutatta.

- A mai napon és éppen ezen a helyen különösen fontos, hogy megemlékezzünk erről az ünnepről. Itt az Unesco Világörökségének része került veszélybe, ahol egyre inkább visszaszorul a madarak élőhelye is. Mi, a Fertő tó Barátai Egyesület és az egyesületünk pártolói fontosnak érezzük a fauna és különösen a fertői madarak élőhelyének megvédését. A Fertő-Hanság Nemzeti Park a közismert madarakon kívül, mint a fecske vagy a gólya még rengeteg más fajt is rejt a nádasban, olyan védett fajokat, mint a törpegém, nagy kócsag, nagy lilik, üstökös réce, kis vízicsibe stb. Azt szeretnénk, ha a Fertőn olyan fejlesztés valósulna meg, ahol a strand és kikötők felújítása nem áll ellentétben a természet értékeinek megőrzésével. A mi elképzelésünk egy, az ökológiai adottságokhoz igazodó, és a Fertő tó környékének falvait egyaránt bevonó projekt, amely lehetővé tenné az Európában egyedülálló nemzeti park bemutatását a nagyközönségnek. A kerékpáros pihenőhelyeken egy-egy, tájba illő, kisebb épület, képes információkkal a területről, esetleg applikációkkal - mindez a természet károsítása nélkül. A természetet nem ökocentrumba zárva kellene mutogatni, hanem valós szépségében hátrahagyni a következő nemzedékeknek - mondta a vasárnap délután tartott szűk körű rendezvényen Major Gyula, a Fertő tó Barátai Egyesület elnöke.

- Eredetileg a hagyományt azzal a céllal hozták létre, hogy a diákokat, a fiatalokat közelebb hozzák a természethez, megismertessék velük a természet értékeit, felhívják a figyelmet a környezet megóvásának fontosságára. Ma már nem elég a fiatalok figyelmét a természet megóvására fordítani, a felnőtt generáció tagjainak is el kellene gondolkodnia mi a fontosabb: a fák a madarak, a természet, vagy beton és a térkő? A tiszta levegő? Az élhető környezet vagy a profit? Sajnos ma a fejlődést sokan nem a madarak, fák az élővilág összhangjának megőrzésével képzelik el. A Fertő parton kívül ez így zajlik a mindenhol, a városunkban, Sopronban is. Már nem csak a Várkerületen sikerült térkövezéssel növelni a zöld területek nagyságát, de aszfaltút került a Lőverekbe, az erdőbe, az átgondolatlan útépítés miatt fák tömege esett áldozatul a Mély út építésének. Büszkén hirdetik, az Amfiteátrum környékén a zöldterületek rekreációs célú családbarát fejlesztése projekt keretén belül a betonlépcsőt, a térkövezést! A nagy fejlesztési láz közepette fel sem tűnik, hogy az egykoron a tiszta levegőjéről ismert, emiatt szeretett városunk, rendszeresen szerepel a szennyezett levegőjű városok listáján! A madarak, fák, az élővilág, a természet országunkban hatalmas károkat szenved a tomboló tulajdonlási vágy, a harácsolás miatt - mondta az elnök, megemlítve, hogy mindezek miattt nagyon nagy sikernek tartják a Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó, a Velencei tó civil barátainak, védőinek szövetségét a Nagy Tavak Koalíció megalakulását.

Rövid működésük alatt is elérték már, hogy az országos természetvédelmi szervezetek segítik, támogatják a munkájukat. Megalakulásuk óta az ország számos területéről, vízpartok, mellől kapnak megkereséseket. A civilek szakemberek segítségével készítettek el egy törvényjavaslatot annak érdekében, hogy az alaptörvényben megfogalmazott, Áder János által is többszőr hangsúlyozott természetvédelmi célokat elérje az ország. Erről az enyugat is hírt adott. A javalatot az ellenzéki pártok frakciói, és tagjai egyöntetűen támogatják.

- Sajnos a Fidesz és a KDNP frakciója még nem nyilvánított véleményt. Ezúton is kérem a térség országgyűlési képviselőit, Molnár Ágnest és Barcza Attilát, hogy támogassák a határozati javaslatunkat, érjék el, a kormány ne csak a kommunikációjában álljon ki a természet védelme mellett, a való életben is tegyenek a madarak élőhelyének, a fák, az erdők megóvása érdekében! Kérjük, legalább a saját törvényeiket tartsák, tartassák be a beruházókkal! Sajnos a Fertő parton erre semmi szándékot nem látunk, itt többek közt megsértik a a 83/2014 kormányrendelet 2 és 3§-it, ebben a Fertő tó esetében a parttól hat méter védősávot írnak elő. Mint a terveken látható, nem csak a védősávot nem tartják be, de a szálloda egy része is belóg a vízfelületre, a apartmanházak közvetlenül a vízpartra épülnek! - sorolta a problémákat Major Gyula.

A természetvédelmi szervezetek közül elsőként a Greenpeace állt a civil tiltakozás mellé, a Fertő parti környezetvédelmi engedélyének módosítása ellen keresetet nyújtott be a bíróságnak . A Greenpeace felfigyelt a Fertő partiak legfiatalabb "aktivistájára", a tíz éves Cserép Misára, akinek külön ajándékcsomagot és gratulációkat is küdtek.

Major Gyula adta árt a Greenpeace ajándékát Cserép Misának.
Töreki Tibor

A Misának küldött ajándék nem maradt viszonzatlan, a fiú egy weblappal, Instagram, és Yotube oldalt készített a Fertő tó Barátai Egyesületnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek