Kormányinfó: a magyar digitális védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására

A hétközi kormányülés döntéseiről tájékoztatott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely elmondta: sikerült letörni a harmadik hullámot. A tesztek között a betegek aránya 1 százalék körüli. Az oltások szempontjából jól állunk, ennek ellenére van 433 ezer, aki nem oltatja be magát regisztráltként. Az ő többségük korábban megfertőződött, de ők is felvehetik az oltást. A magyar társadalom 54 százalékát sikerült beoltanunk, a társadalmi immunitás közelében vagyunk.

Akár 60-70 százalék között is lehet a védettség aránya. 3,7 millió ember kapta meg a második oltást is. A védettség a Sinopharm oltóanyagnál is ugyanúgy bekövetkezik, mint a többi oltóanyag esetén. Akik az oltás után megbetegedtek, 8193-an vannak. Közülük 455-en haltak meg. Ez egy influenzajárványénál is kedvezőbb adat.

Június 15-re rendelkezésre fog állni az az online verzió, amelynek része lesz az oltás típusa és időpontja is. Ez már alkalmas lesz az EU-s green card (zöld kártya) kiállítására. 12 olyan ország van, amely elismeri a Szputnyik és a Sinopharm vakcinát is. Magyarország abból indul ki, hogy az EU-n belül az utazási szabadság szinte teljes lesz.

Az uniós védettségi igazolványokról is tárgyalt a kormány szerdán, itt még mindig nem ismerik a végrehajtási szabályok egy részét, de annyit tud Gulyás mondani egyelőre, hogy

• digitális és papíralapú igazolás lesz;

• digitális: június 15-re rendelkezésre áll;

• a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.

• A digitális változat alkalmas lesz az uniós zöldkártya kiváltására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek