Csak néhány kilométer és micsoda "másság"

Miközben itthon a Fidesz meg akarja tiltani a kiskorúak körében a homoszexualitás és a szexuális váltás “reklámozását”, Ausztriában úgy döntöttek, hogy a másság elfogadását és a diszkrimináció elutasítását már az óvodában meg kell kezdeni.

Két hír áll szemben egymással, két nézet és néhány kilométer. Magyarországon a komány szándékai szerint a jövőben be kell tiltani a homoszexuálisokkal való szolidaritásukat kinyilvánító nagyvállalatok oktatási programjait és hirdetéseit, valamint a témáról szóló oktatókönyveket. A javaslatról az ORF is beszámol, ahogy arról is, hogy több civil szervezet elítélte a fideszes törvényjavaslatot. Ha azt mégis elfogadja a parlament, a véleménynyilvánítás szabadságát és a gyermekjogokat súlyosan korlátoznák.

A jogvédő civilek szerit a Fidesz lemásolja „az európai értékeket sértő diktatórikus modelleket”. "A kormány Oroszország vagy Kína példáját követve saját állampolgárai ellen fordul" - figyelmeztet többek között az Amnesty International.

Az ORF hírügynökségi anyaga azt is megjegyzi, Magyarország már decemberben fellépett a homoszexuálisok és mások ellen egy olyan törvénycsomaggal, amelyet számos nemzetközi kritika ért. Itthon a születési nem nem változtatható meg, és tiltják a homoszexuálisoknak, hogy gyermekeket fogadjanak örökbe.

Eközben Bécs Város Külképviseleti Irodája (WH Digital GmbH) ma az enyugatnak is megküldött sajtóanyagában örömmel számol be arról, hogy szivárványcsaládokról szóló érzékenyítő tudásanyag-csomagot állítottak össze óvodák számára.

A másság elfogadását és a diszkrimináció elutasítását már az óvodában és iskolában meg kell kezdeni, ebben pedig kiemelkedő szerep jut a pedagógusoknak. Ennek támogatására Bécs Városa szívárványcsaládokról szóló érzékenyítő tudásanyag-csomagot állított össze óvodák számára. Az elsőt egy floridsdorfi óvodában adták át, további 350 intézményköveti őket.

A tolerancia és elfogadás gyermekkorban kell, hogy kezdődjön, méghozzá az óvodákban és iskolákban – ezt az elvet vallja Bécs városa. „A diszkriminációt meg kell szüntetni és minden embernek, beleértve az LMBTQ közösség tagjait, egyenlő esélyt kell biztosítani” – jelentette ki Christoph Wiederkehr bécsi alpolgármester. A politikus szerint a pedagógusok képzésének és a korai gyermekkorban megkezdett érzékenyítésnek ebben kiemelkedő szerepe van. E szavak kíséretében nyújtotta át az első LMBTQ-érzékenyítő tudásanyag-csomagot a Schwangasse 11. szám alatt található floridsdorfi óvodában.

A szivárványcsaládok számára – vagyis ahol azonos nemű pár nevel gyereket – izgalmas időszak kezdődik az óvodával, hiszen sokszor ez az első alkalom, hogy a gyermek felügyeletét családon kívüli személy látja el. Ezért is nagyon fontos, hogy a pedagógusok és óvodai dolgozók megfelelően tudják fogadni ezeket a gyerekeket és családjukat.

Ennek megkönnyítésére Bécs egy írásos tudásanyag-csomagot bocsát az óvodák rendelkezésére, melyet a FAmOs egyesület és a Bécsi Szivárványcsaládközpont (Regenbogenfamilienzentrum Wien) dolgozott ki. Ebben olvasmányos brossúrákat, plakátot, egy, a sokszínű családokról szóló könyvet, illetve egy kifestőt is találni. Utóbbiban a gyerekek különböző családformákat különböző színekre színezhetnek. Az érzékenyítő anyag hamarosan minden városi és magánóvoda számára ingyenesen elérhető lesz. A 21. kerületi Floridsdorfban egyébként nem ez az első diszkriminációellenes ötlet, ami felbukkan: nemrég egy szivárványos padot adtak át, áprilisban pedig a kerületi hivatal előtti zebrát festették tarkára.

A Sopron és Bécs közötti távolság nemcsak kilométerekben mérhető.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet