Egyre nagyobbak a hullámok a Fertő partjainál

Az Európai Bizottsághoz fordulnak az osztrák zöldek, miközben a magyarok Orbán Viktor irodája előtt tiltakoztak a gigaberuházás ellen.

A magyar hatóságok döntése elleni tiltakozások nem hoztak eredményt, a Fertő tavi beruházás megakadályozása érdekében az osztrák zöldek most az Európai Bizottsághoz akarnak fordulni. Szeretnék kikényszeríteni, hogy határokon átnyúló környezeti hatásvizsgálat készüljön - idézte Tom Waitz-t, az Európai Zöld Párt európai parlamenti képviselőjét az ORF.at .

„Véleményem szerint a fertőrákosi projekt kapcsán kötelezettségszegési eljárás lehet a vizsgálat következménye. De egy dolgot el kell mondani erről: a Fertő tó építményeinek építési kérdése nem csak magyar kérdés, meg kell győződnünk arról, hogy a tó környékén, beleértve az osztrák oldalt is, a természet megfelelő védelemben részesül - mondta Waitz.

Az osztrák zöldek a magyar és az osztrák oldal építkezéseit is vizsgálná.
ORF.at

A Zöldek nemcsak a fertőrákosi nagyprojekt átdolgozását szorgalmazzák, hanem szigorúbb intézkedéseket akarnak a burgenlandi oldalon is a tópart védelmében.

Mindeközben Orbán Viktor irodája előtt tiltakozott pénteken a gigaberuházás ellen közel kétszáz ember, köztük számos soproni és környékbeli. A 444 tudósításából kiderül, amit mi is sokszor leírtunk: nem a strand vagy a part fejlesztése ellen vannak, hanem a beavatkozás mértéke a gond. Mint ismert, a magyar állam Mészáros Lőrinc cégével harminc milliárd forintból építtet szállodát, ökocentrumot, sportközpontot, kikötőt, vendégházakat, kempinget és egy 880 férőhelyes parkolót a tó egyetlen olyan magyarországi szakaszán, ahol strandolásra és vízi sportokra lehet használni a partot. A tó szimbólumának is számító cölöpházakat el is bontatták emiatt a tulajdonosok saját költségére.

Demonstrálók a gigaberuházás ellen.
Kaufmann Balázs - 444
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet