Belső vizsgálat indult a szombathelyi kórházban, miután elutasították egy oltatlan beteg vizsgálatát

A beteget állítása szerint nem tájékoztatták arról, hogy negatív PCR-teszttel is jogosult a vizsgálatra.

Egy 54 éves szombathelyi férfit hiába utalt be a háziorvosa nehézlégzés és fulladás miatt a városi pulmonológiára. Mivel a koronavírus elleni védettségét nem tudta igazolni, nem végezték el rajta a légzésfunkció-vizsgálatot - közölte az RTL híradója.

A kórházban belső vizsgálat indult az ügy miatt, de nem azért, mert visszautasították a vizsgálatot. A férfi állítása szerint ugyanis nem tájékoztatták arról, hogyha nincs védettségi igazolása, akkor saját költségén PCR-tesztet csináltathat, és a teszt birtokában már elvégzik rajta a vizsgálatot.

Mészáros Zsolt

Augusztus elején jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, ami előírja, hogy csak védettségi igazolvánnyal vagy negatív teszttel vehetők igénybe az előre tervezhető vizsgálatok és beavatkozások.

A tesztet viszont a beteg - néhány kivételtől eltekintve - saját költségén köteles elvégeztetni. Ez Július végén derült ki , Kásler Miklós EMMI-miniszter kórházaknak küldött körlevéléből.

Az alapvető jogok biztosa augusztus elején meg is állapította , hogy az intézkedés sérti a jogállamiság elvét. Kozma Ákos akkor felszólította Kásler Miklóst, hogy vonja vissza az erre vonatkozó utasításait, a rendelet viszont életbe lépett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Közélet