Sok lakáshiteles több ezer forinttal magasabb törlesztőrészlettel fog találkozni novemberben

Egyre gyakoribb a 10 százalékot is meghaladó törlesztőrészlet-emelkedés.

6-7 éve nem látott szintre emelkedtek a bankközi kamatok Magyarországon, ez pedig egyes lakáshitelek törlesztőrészleteire is jelentős hatással lesz - írja a portfolio.hu . A lap szerint a gyakran változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők vannak a leginkább kitéve a kamatemelkedésnek: egy 10 milliós tartozás esetében a novemberi törlesztőrészlet 3-8 ezer forinttal is magasabb lehet az előzőnél.

A lap szerint ez az emelkedés sokakat érint: mintegy 400 ezer jelzáloghitel-szerződést (2020 végén a jelzáloghitelek darabszám szerinti 48 százaléka volt gyakran változó kamatozású, vagyis jellemzően 3, 6 vagy 12 havi kamatperiódusú.)

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy az 5 éves kamatperiódus mellett is bekövetkezhetnek majd törlesztőrészlet-emelkedések 2022 elején, illetve a 3 éves kamatperiódusnál már elő is fordultak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek