Üzemanyagár-befagyasztás – Az euró-forint átváltási árral csökkentik a veszteségeket a MOL-kutak

A csoportos kedvezmények is eltűntek a benzinkutakról. Újabb fejezet az árháborúban.

A múlt péntek óta tart az üzemanyagár-háború, amikor a kormány bejelentette, hogy minimum három hónapra 480 forintban maximálják a normál benzin és gázolaj fogyasztói árát.

Gyorsan kiderült, hogy a kisebb kutak, kúthálózatok komoly bajba kerülhetnek, hiszen a hatósági ár miatt akár veszteségesek is lehetnek. Ezt a veszteséget a nagy hálózatok ki tudják gazdálkodni, ám a kicsik nem.

MOL partnerkártya
Mészáros D. Zsolt

Olvasónk tegnap, azaz november 17-én, szerdán tankolt Szombathelyen a Zanati úti MOL-kútnál. Azt tapasztalta, hogy nem kapta meg azt a flottakedvezményt, amire jogosult, és aminek a MOL által kibocsátott kártyával tudott igénybe venni korábban.

Egy október 29-i, ugyanennél a kútnál kapott blokkon látszik, hogy az akkori 9999 forintos árból 116 forint kedvezményt kapott olvasónk. A november 17-i blokkon már nem szerepel kedvezmény.

Ráadásul a nyugtákon fel van tüntetve, hogy a kút mennyiért váltja át forintra az eurót. Október végén 347 forintban számoltak egy eurót, november 17-én már csak 319 forintot ért egy euró a kútnál. Miközben a hivatalos árfolyam a cikk írásakor, november 18-án, délelőtt 363,5 forint volt.

Mészáros D. Zsolt

A vásárlóknak nyújtott kedvezményeket nem csak a MOL függesztette fel. Keddi cikkünkben egy kisebb kúthálózatot működtető vállalkozót szólaltattunk meg, aki azt is elmondta, hogy az árbefagyasztás első napjának reggelén kiírták a kutakra, hogy a korábbi kedvezményeket szüneteltetniük kell.

A vállalkozó kifejtette, hogy a fuvarozócégeknek, gépjármű-flottát használó vállalkozásoknak nyújtottak kedvezményt korábban, ők ugyanis jellemzően nagyobb mennyiségű üzemanyagot vásárolnak. Ezt most fel kellett függesztenie a hatósági ár miatt.

Az euró-forint átváltási ára azonban nagyot változott pár nap alatt: ha utánaszámolunk, ez a MOL-nak minden eurós fizetésnél eurónként plusz 44,5 forint bevételt jelent az októberben használt árfolyamhoz képest.

Persze, mindenki úgy védi ki az árbefagyasztás hatását, ahogyan tudja, de érdemes megemlíteni, hogy a MOL jelentkezett azoknak a kutaknak az üzemeltetésére, amelyek bezárnak a hatósági ár okozta veszteségek miatt. Így könnyen lehet, hogy a magyar multi veszi át a kisebb családi kutakat, kúthálózatokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek