Elindíthatja a 40 tonnás kamionokat a kőszegi erdőben a fakitermelés szabályainak eltörlése

Lakossági tiltakozás, majd egy kormányhivatali tiltás akadályozta meg két éve, hogy szétbarmolják a Kőszegi-hegység erdeit. Most szabad a gazda.

A Nyugat.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy újra előtérbe kerülhet a kőszegi hegységben tervezett fakitermelő út. A kormány legutóbbi, a fakitermelést megkönnyítő rendelete ugyanis eltörölte azt a szabályt, hogy engedélyt kellene kérni az ilyen tevékenységekhez.

Ezt az utat akarták átépíteni a teherautók számára.
Nyugat.hu

Két éve nagy port kavart Kőszegen a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által tervezett erdészeti út, mely a Pogányokban és a kőszegi Mohás út mentén húzódna, és amin fakitermeléshez használt 40 tonnás teherautók közlekedhetnének.

Négy évvel ezelőtt az erdészet már megkísérelte megépíteni az utat, de akkor civil összefogással sikerült ezt meghiúsítani, ahogyan két éve is. A környéken élők véleményét és a helyszínt tavalyelőtt videós anyagunkban mutattuk be.

Nem sokkal később aztán a kormányhivatal elutasította az út kialakításának előzetes kérelmét arra hivatkozva, hogy az erdei területen áthaladó út építése nem engedélyezhető. Így az ügy akkor elhalt.

A most, augusztus elején meghozott, a fakitermelést könnyebbé tévő kormányrendeletnek viszont van egy pontja, ami éppen erre az esetre érvényes:

Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz

– írja az új rendelet.

Így pedig hiába tiltotta meg a kormányhivatal két éve az út megépítését, most engedély nélkül is meg lehet építeni az utat. És, akár tarra is lehet vágatni a kőszegi hegység természetvédelmi területét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem