A kormány magyarázza a fakivágásos rendeletet: Nem lesznek tarvágások a védett erdőkben

Az új szabályok csak vészhelyzet esetén lépnek életbe, de attól még messze vagyunk, a fakitermelésben még vannak tartalékok.

Idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, ami megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető - mondta a Magyar Nemzetnek Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

A Cuha patak völgye - A rendelet szerint ezt az erdőt is ki lehetne vágni
Mészáros D. Zsolt

Az államtitkár a fakitermelés korlátozásait szinte teljesen eltörlő kormányrendeletről beszélt. Mint mondta, a fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem lehet a korábban tervezett fakitermeléssel kielégíteni.

Hozzátette, csak vészhelyzet esetén lehet szó a rendeletben foglalt könnyítések gyakorlati alkalmazásáról, ha nem lesz vészhelyzet, a hazai erdőgazdálkodás az eredeti tervek szerint zajlik majd. Megjegyezte, Magyarországon évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani.

"Több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetére elérhetővé anélkül, hogy magát az erdőt mint Magyarország zöld-tőkéjét veszélyeztetnénk" – mondta az államtitkár.

Tarvágás a természetvédelmi területen

Az új rendelet azért okozott nagy felháborodást, mert engedélyezi, hogy a természetvédelmi területeken is fákat termeljenek ki, akár tarra is vághatják a területet. A kivágott fákat pótolni sem kell, azt a természetre bíznák, nem kellene megvárni a vágásra érett életkort, és a fakitermelés érdekében épített utakra engedélyt sem kellene kérni.

A Cuha patak völgye - A rendelet szerint ezt az erdőt is ki lehetne vágni
Mészáros D. Zsolt

Az államtitkár magyarázata egyébként egybeesik Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetőjének véleményével, amiről szerdán írtunk . Gálhidy azt mondta, közel sem érjük el az érvényes, tízéves ütemtervekben megadott, kitermelhető famennyiséget.

„Nettó 6-7 millió köbméter fát termelnek ki évente Magyarországon, ebből 3,5 millió köbméter tűzifa. Ez a 6-7 millió köbméter közel a harmadával kisebb mennyiség, mint amit a tervek alapján ki lehetne termelni azokból az erdőkből és azokkal a módszerekkel, amelyek mostanáig engedélyezve voltak” – mondta.

Érthetetlen és felesleges

A szakértő szerint a rendelet azért is érthetetlen, mert a frissen kivágott tűzifa csak kisebb része alkalmas eltüzelésre pár hónapon belül, így az idei tél energiaválságát nem tudja megoldani. A fa fűtőértéke jelentősen rosszabb, ha magas a nedvességtartalma, emellett telekormolja a kályhát, ezért legalább fél évet szárítani kell ahhoz, hogy érdemes legyen eltüzelni.

Gálhidy kijelentette, „a rendeletnek nagyjából annyi lehet a funkciója, hogy a miniszterelnök lássa, foglalkozik a témával az Agrárminisztérium”. .

Közben Nemény András, Szombathely polgármestere nyílt levélben fordult a Szombathelyi Erdészeti Zrt-hez, arra kérve a céget, hogy ne éljenek a fakitermelési szabályokat enyhítő kormányrendelet adta lehetőségekkel, amelyek még a természetvédelmi területeken is megengedik a tarvágást. Egyúttal felajánlotta, hogy ha a fapótlásban vagy bármi másban segíteni tudnak az erdészetnek, akkor keressék őket bizalommal.

A hét elején arra kértük a Vas megyei Kormányhivatalt, hogy értelmezze számunkra a rendeletet, aminek több pontja sem egyértelmű. Levelünkre eddig nem érkezett válasz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet