Soha nem dolgozott még Ausztriában ilyen sok magyar, Burgenlandban már több mint 20 ezren vannak

Tőlünk érkezik a második legtöbb munkavállaló Ausztriába. Az elsőn mi is meglepődtünk.

Három évvel ezelőtt Ausztriában közel 100 ezer magyar dolgozott – írta a Nyugat.hu abban a cikkénkben, amely honfitársaink határon túli munkavállalását járta körül.

Akkor ez a szám rekordnak számított, de az osztrák társadalombiztosítás adatai szerint ez a szám idén júliusban már 114 ezer 448 volt, azaz egy nyíregyháznyi magyar dolgozik Ausztriában.

Adatok: Sozialversicherung.at, Grafika: Nyugat.hu

A legtöbben Burgenlandban vállalnak munkát (21 492), de majdnem ennyien vannak Alsó-Ausztriában (20 941) és Bécsben (19 633).

Némileg meglepődtünk, hogy Ausztriába a legtöbb külföldi munkavállaló Németországból érkezik (118 ezer 383), azt követi szorosan Magyarország a fent említett 114 ezerrel. A harmadik helyen Törökország van (63 135).

Adatok: Sozialversicherung.at, Grafika: Nyugat.hu

Mit csinálnak a magyarok Ausztriában?

Nagyon friss adataink nincsenek, de valószínűleg nagy változás nem történt 2019 óta.

Az akkori számok szerint az ausztriai magyarok legfőbb profilja a vendéglátás, de sokat számít, hogy melyik tartományról van szó, ugyanis a tartományok eltérő területekre keresik a külföldi munkaerőt.

Majdnem 20 ezer magyar dolgozik már Bécsben.
Józing Antal

Felső-Ausztria leginkább gyári munkásokat keresett, Tirol vagy Vorarlberg foglalkoztat magyarokat vendéglátóhelyein. Hasonló Salzburg is, sok magyarból lesz szobalány, takarító, mosogató, konyhai kisegítő, szakács, felszolgáló, pultos, bármixer stb.

Burgenlandban vannak magyar bankárok és programozók is, de itt is sokan választják a vendéglátást, népszerű a takarítás, a húsfeldolgozás és a munkaerő-kölcsönzés is.

A járvány előtt Ausztriában több mint 800 magyar dolgozott benzinkúton, ami átlagolva azt jelenti, hogy minden harmadik osztrák benzinkúton volt magyar alkalmazott.

Hasonló az arány a vágóhidakon és a húsfeldolgozókban, és ami meglepőnek tűnhet: a földgáz-kitermelésben minden negyedik alkalmazott magyar. Egyre több egészségügyi dolgozó (szakorvos, fogorvos és háziorvos) vállal munkát az osztrákoknál.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek