Nekem Erzsébet azt az országot szimbolizálta, aki otthont adott, miután Magyarországon megszűnt az a színvonalú demokrácia…

Londonban élő olvasónk is elment a windsori kastélyhoz.

Olvasónk, Ágnes Budapestről ment ki Londonba, mint annyi más magyar fiatal. Jelenleg a pénzügyben dolgozik. Bár “bevándorló” , őt is mélyen érintette II. Erzsébet királynő halála . El is mondta nekünk, miért. Ahogyan sok angol, ő is elutazott tegnap a windsori kastélyhoz, ahol spontán megemlékezés alakult ki. Fotóin az utazás és a megérkezés pillanatait látjuk, a videóban pedig a kastély kerítésénél a virágtengert, amit a gyászolók helyeztek el.

Én is elmentem Windsorba a királynő kastélyához. Rengeteg helyi vitt virágot, egész családok utaztak ide szombaton, hogy pár szál napraforgóval vagy egyébbel kifejezzék tiszteletüket.

Olvasó

Nekem Erzsébet azt az országot szimbolizálta, aki otthont adott, miután Magyarországon megszűnt az a színvonalú demokrácia, amit az én generációm a születési jogának érez. Én a berlini fal leomlása és az első szabad magyar választás között születtem, és mai napig nehezen fogadom el, hogy milyen szintre jutott onnan a közbeszéd, a frissen kialakított intézmények és a korrupció mértéke.

Olvasó

Erzsébet lehetőséget adott, hogy bizonyítsak itt, és reméltem, hogy jövőre őrá esküdhetek, mikor állampolgárrá válok. A mai nap az a generációkon át szolgáló királynő halt meg, aki Churchill mellett volt fiatal, még egyenruhát viselt a háborúban, és a birodalmat átvezette egy békésen szétváló Egyesült Királysággá és régi gyarmatokká.

Tizenöt miniszterelnöke volt, nekik heti meghallgatás során adott tanácsot, és emlékeztette őket, hogy ők is elszámolással tartoznak - neki, aki a brit nép képviselője. Ez szerintem a közszolgálatiság egyik legszebb intézménye és talán Magyarország sorsa is máshogy alakult volna, ha ilyesmi létezik.

Olvasó

Ott, Windsorban érezni lehetett, hogy egy történelmi jelentőségű napot élünk át épp.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem