Orbán Viktor 2006-ban: Az EU ne adjon pénzt “hazug és csaló” kormányoknak

A Fidesz akkor ellenzékben lévő pártelnöke ezermilliárd forint Magyarországnak szánt támogatást akart befagyasztani.

Ezermilliárdos uniós támogatási forrásoktól fosztaná meg Magyarországot Orbán Viktor, legalábbis ezt szorgalmazta Strasbourgban néppárti képviselők előtt - írta 2006. október 25-én a 24.hu "Orbán elzárná az uniós pénzeket" című cikkében.

A tudósítás szerint Orbán a néppárti frakciójának tanácskozásán többek között azt mondta: a kommunizmus “saját országaiban intézményesítette a korrupciót, az erkölcsi relativizmust, a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a hamis adatokat szolgáltató kormányokat, a felelősséget nem ismerő politikusokat és a politikai hazugságokat” , s ez a bővítés óta immár az EU problémájává is vált. Erre hivatkozva sürgette Orbán az uniós segítségnyújtás megtagadását a “hazug és csaló” kormányoktól.

Orbán Viktor 2006-ban
Forrás: Youtube

Mindez 2006-ban 370 milliárd forint folyamatban lévő fejlesztés támogatásának leállítását, illetve a 2007-2013 közötti időszak 8000 milliárd forint nagyságú EU-s pénzek visszatartását jelentette volna.

Az akkori kormánypárti politikusok szerint Orbán két év európai parlamenti munkáját tette tönkre, a belpolitikát kivitte külföldre, ahol saját saját országa ellen szólalt fel. Hazaárulózásról nem írtak az akkori lapok.

Ugorjunk 16 évet

Csütörtökön az EP elfogadta azt a - nem magyar politikusok által készített - jelentést, ami kimondja, hogy Magyarország nem teljes értékű demokrácia. Ennek a jelentésnek nincs semmilyen közvetlen hatása, a tényleges intézkedéseket az Európai Bizottság hozza meg vasárnap.

Orbán Viktor napjainkban
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az Európai Parlament döntését Orbán Viktor unalmas viccnek nevezte . A magyar miniszterelnök ezt mondta: "csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc...először még azt hittük, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük" . Az Európai Parlament által elfogadott dokumentumot a magyar miniszterelnök politikai propagandának, pamfletnek minősítette.

A Fidesz politikusai közben "baloldali ideológiai hadjáratról" beszéltek, Szijjártó Péter külügyminiszter például azt mondta , kikérik magunknak azt, hogy belebeszéljenek abba, hogy a magyar emberek hogyan döntenek.

A közösségi oldalakon a Fidesz támogatói közben hazaárulással vádolják a magyar ellenzéki EP-képviselőket, többen börtönbe is zárnák őket.

Hiába, 12 év vagy idő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet