Itt a hivatalos bejelentés, hogy mely intézményekben nem haladhatja meg a hőmérséklet a 18 fokot

Megjelent a kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Hatályon kívül helyezték a munkavédelmi törvény néhány bekezdését is.

Hétfőn este megjelent a Magyar Közlönyben a 353/2022. számú, „Egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről” szóló kormányrendelet, amely hivatalosan is szabályozza, hogy melyek azok az intézmények, amelyek

helyiségeiben, tereiben a fűtés útján biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg.

Azaz – a mi értelmezésünkben – a rendelet nemcsak a gázfűtéses, hanem a villany és távfűtéses, sőt a megújuló energiával fűtött épületekre is érvényes.

Mindenekelőtt fontos hangsúlyozni, hogy a rendelet nem vonatkozik:

  • az egészségügyi intézményekre,
  • a bentlakásos ellátást nyújtó szociális intézményekre,
  • a gyermekvédelmi intézményekre, valamint
  • a bölcsődei ellátást nyújtó intézményekre.

És akikre vonatkozik:

  • a) a Kormány, illetve a Kormány tagja irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szerv,
  • b) az a) pontban megjelölt költségvetési szerv irányítása, felügyelete alatt vagy fenntartásában álló, az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szerv,
  • c) a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Nemzeti Banknak a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság kivételével azon gazdasági társaság, amely felett az állam a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyással vagy közvetett befolyással rendelkezik és
  • az a) vagy b) pont szerinti költségvetési szerv, vagy az államnak a Ptk. 8:2. §-a szerinti többségi befolyása vagy közvetett befolyása alá tartozó gazdasági társaság tulajdonosi joggyakorlásában áll.

A rendelet külön foglalkozik az uszodákkal, ahol 18 foknál magasabb hőmérséklet is lehet.

A rendelet azt is kimondja, hogy a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek – a fenntartótól, illetve a tulajdonostól függetlenül – legalább a 18 Celsius-fokot el kell érnie a köznevelési és a szakképző intézményekben, de azt nem szabályozza, hogy mennyivel legyen felette,

Ugyanakkor olyan köznevelési intézményben, amelynek épületében 14. életévüket be nem töltött gyermekek gondozása, nevelése, illetve oktatása zajlik, a fűtés útján biztosított léghőmérsékletnek legalább a 20 Celsius-fokot el kell érnie.

A köznevelési intézmény fenntartója, illetve a szakképzési centrum részeként működő szakképző intézmény esetében a kancellár határozza meg a hőmérsékletet.

A jogalkotók frappáns választ adtak azoknak, akik eddig a munkavédelmi szabályokat emlegették. A rendelet ugyanis egyszerűen hatályon kívül helyezi egy korábbi rendelet bizonyos bekezdéseit, amelyek a hideg munkahelyekről szólnak.

Ezek közül a legfontosabb, hogy ennek a táblázatnak október 1-től nem érvényes a második oszlopa.

A pirossal bekarikázott oszlopot helyezte hatályon kívül a kormányrendelet.
Jogtár.hu

Legalább ennyire fontos az a másik, szintén a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet, amely törvényi hátteret ad annak, hogy radikálisan csökkenjen a gázfogyasztás Magyarországon. Az „Egyes intézmények földgázfelhasználásának szabályozásáról” című jogszabály a fent említett, kormányhoz tartozó intézményeket és cégeket arra kötelezi, hogy tájékoztassák a földgázkereskedőket arról, hogy:

a megkötendő vagy megkötött hatályos földgáz-kereskedelmi szerződésben foglaltaktól eltérően a minimális földgáz-mennyiség a szerződött földgáz-mennyiség 75%-a, kivéve, ha a földgáz-kereskedelmi szerződés ennél kisebb minimális földgáz-mennyiséget állapít meg.

A jogszabály kimondja azt is, hogy a gázkereskedőknek ezt el kell fogadniuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek