Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, béke lenne és az infláció is a felére csökkene

A miniszterelnök a parlament őszi ülésszakának első napján, napirend előtt szólalt fel.

Ma délután megkezdte a parlament az őszi ülésszakát, melyet Orbán Viktor nyitott meg napirend előtti felszólalásával. A kormányfő előbb az orosz-ukrán háborúról beszélt, szerinte arra kell készülni, hogy a háború idén és jövőre is folytatódik. Kiemelte, az ország továbbra is a béke oldalán áll, de fel kell készülni mindenre, így költeni kell a hadseregre és a határvédelemre.

Orbán szerint a háború az oka, hogy mindenhol - és főleg Közép-Európában - hatalmas az infláció, ami Magyarországot különösen érinti. Mint mondta, már ennél nagyobb bajból is ki tudott mászni az ország. Példaként említette az Antall-kormány idején tapasztalt inflációt és a 2008-as gazdasági világválságot is.

"Szankciók nélkül nem lennének ilyen magas energiárak"

Orbán Viktor kijelentette, az energiaárak növekedését és a magas inflációt a háborús szankciók váltották ki, amiért a brüsszeli politikai a felelős.

A kormányfő úgy véli, ha megszüntetnék a szankciókat, akkor újra előre kapna az európai gazdaság, felére csökkenne az infláció, és nem lennének ekkora energiaárak sem.

A miniszterelnök beszédében kiemelte: a brüsszeli szankciós politika a hibás mindenért, Az Unió "lábon lőtte önmagát" , ami miatt az európai emberek és a vállalatok is egyaránt szenvednek. Azt gondolja "ha ez így megy tovább, Európa belegebed" a háborúba, amiről szerinte "amerikai barátainkkal" is érdemes lenne beszélni.

Orbán Viktor kijelentette, ezek után nem csoda, hogy az európai polgárok sorra váltják le azon kormányokat, amelyek a szankciós politika mellett állnak, majd gratulált az olasz választásokon győztes jobboldali blokknak.

A kormányfő szerint a szankciók bevezetése nem demokratikus módon történt, az európai embereket nem kérdezték meg erről, ezért fontosnak tartja, hogy megkérdezzék a polgárokat a háborúról, utalva ezzel a hamarosan induló Nemzeti Konzultációra, mely kapcsán kéri, hogy azt mindenki töltse ki.

"Lesz elég energia"

Kitért arra is, hogy ebben a helyzetben fontos a családok és a munkahelyek védelme, majd elmondta, biztosítani tudják az energiát és a földgázt a következőkben.

Ennek részeként csökkentik a földgáz felhasználását, újraindul a Mátrai Erőmű, meghosszabbítják a paksi atomerőmű üzemidejét, és elkezdik Paks 2 építését is. Ennek apropóján a miniszterelnök felkérte a baloldali pártokat, hogy ne akadályozzák ezeket a folyamatokat, és támogassák az üzemidő hosszabbítását.

A családok védelme mellett a kormánynak fontos a vállalkozások megtartása is - tette hozzá. Ennek érdekében a későbbiekben lesz gyármentő program és ha kell, lesz akcióterv is a cégek védelmére.

Állami beruházás nem lesz, csak munkahely védelmű magánberuházásokat támogatnak, ha biztosnak látják a jövőt, akkor lesznek újra állami beruházások.

Jobb állapotban van az ország, mint 2008-ban, ami erősebb, mint a kommunizmus után bármikor. A kormány erős tempót diktál majd, de szerinte van esély arra, hogy ebből a helyzetből is megerősödve jön ki az ország - mondta Orbán Viktor.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet