Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sopron jól teljesít - de mennyire jól? Frissítve

Több mint öt éve indult a Modern Városok Program. Megnéztük Sopron hogy teljesít...
Hirdetés
Hirdetés

Több mint öt éve szerződött Sopron és a kormány, s indították útjára, az országban elsőként Sopronban, a Modern Városok Programját. A részleteket kormányhatározatba foglalták, azóta számtalan tájékoztatón hangzott el a fogalom és, hogy Sopron jól teljesít. De ha megnézzük a kormányhatározat, kiderül, nem minden valósult meg szerződés szerint.

Emléktábla a macskakövek között.

“E helyen kezdődött meg Magyarország Kormánya támogatásával a Modern Városok Program soproni fejlesztése” – áll azon a márványtömbön, amit Csepreghy Nándor miniszterhelyettes és a város vezetése helyezett el a Kolostor utca macskakövei közé 2017 áprilisában. Akkor a soproniak már kívülről fújhatták a 2015 márciusában kihirdetett programot: háromszáz milliárd forint értékben valósulnak meg Sopront és környékét érintő fejlesztések, ezek között van az M85-ös gyorsforgalmi út is, a történelmi belváros felújítása, ezen kívül többek között a Fertő fejlesztése és a Lőverek-program.

"A belvárosban megújulnak a burkolatok, cserélik a vízi közműveket, a fontosabb terek és szobrok pedig díszkivilágítást kapnak. A projekt kivitelezése mintegy 1,5 milliárd forintba kerül. A munkálatok február végén kezdődtek és várhatóan 2018 szeptemberében fejeződnek be" - mondta akkor a Csepreghy, aki 2018. május 17-e után már nem volt miniszterhelyettes. De nézzük sorban a kormányhatározatot. Az M85-ös épül, sőt, Farkas Ciprián polgármester már autózott is rajta, úgyhogy ez pipa (bár muszáj megjegyezni, hogy a miniszterelnök által ígért határidőket jócskán túlhaladtuk már). A belváros vízi közműveit kicserélték, az új burkolat is megvan, új bútorok is kerültek a közterületekre. De a határozat külön nevesíti a Lenck-villa, a Russ-villa, a Zichy-Meskó palota, az Esterházy-palota, a Szent Mihály templom, valamint az Új utca 11. és Új utca 22-24. szám alatti álló zsinagógák műemléki felújítását és bemutatását, sőt, a villák és paloták kertjeinek megújítását is. Mindennek határideje 2019. december 31. volt, s a nevesített műemlékek közül egyik sem készült el. A Lenck-villa majdnem, a Szent Mihály-templom is csaknem, de a zsinagógáknál még a feladat elkezdését sem látni. A Zichy-Meskó palota is mintha félbe maradt volna...

Ami ennél is fájdalmasabb, az a kormányhatározat következő pontja: "a Kormány felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy európai uniós források bevonásával intézkedjen a világörökség részét képező Fertő tó és környezete hatékonyabb turisztikai kihasználását biztosító rehabilitációjáról, valamint infrastrukturális fejlesztéséről. Határidő: 2017. december 31." A strand bezárásán és a nádas irtásán, no és a munkaterület táblán kívül viszont más nem látszik a rákosi öbölben. Pedig ez az a modern program, amit - a gyorsforgalmi mellett - tízezrek várnak a városban és a környéken. Ráadásul azt sem tudni, mi jött közbe, miért késik a beruházás. A kérdések elakadnak, s most már el is halkulnak, mert válasz: nincs.

A Kormányhatározat negyedik programja a Lövérek program, amit nem részletez a jogszabály, de nyilván az uszodaépítés a legjelentősebb eleme. Az építkezés már látványos és a csúszás sem olyan jelentős, mint a többi beruházásnál, viszont időközben a költségek az eredetinek a duplájára nőttek. Viszont jó pont, hogy uszoda már tuti lesz. A kivitelezés teljes gőzzel halad, éjjel-nappal dolgoznak a Lövér körúton, úgyhogy a vizes sportok kedvelőinek lesz egy csúcsszuper uszodájuk!

Az uszoda látványképe: jó úton halad a kivitelezés.

Nem tudni viszont semmit az ötödik nagy programpontról, az ipari és technológiai park megvalósításáról. A Lokál 2018-ban írt róla, akkor még jövő időben, de látványtervekkel. "Új ipari park jön létre az állam hathatós támogatásával. Ennek részeként épül meg az Innovációs és Technológiai Centrum, amely segítséget nyújt majd az új vállalkozásoknak azáltal, hogy biztosítja a működéshez szükséges biztos infrastrukturális hátteret" - írta a kormányzati lap. A lényeg, hogy ezek szerint ez is megépül, bár kétkedő hangok ezzel kapcsolatban is vannak. Ki fog itt dolgozni? - kérdezik sokan abban a városban, ahol a munkaképes lakosság egyre nagyobb arányban keres (és talál) munkát Ausztriában.

Az Innovációs Központ látványterve

Hatalmas terv, hatalmas összegekkel

A Modern Városok Program egyébként országosan mintegy 270 projektelemet tartalmaz, amiből 70 gyorsforgalmi út, autópálya és vasútépítés, 200 pedig helyi beruházás. Ezeknek összességében mintegy 4000 milliárd forint a költségigényük, aminek kétharmada hazai, egyharmada uniós forrás. Sopron esetében, a gyorsforgalmi utat is beleszámítva, 365 milliárd forint a projektek forrásigénye. Ebből az M85 a legnagyobb tétel, mintegy 295 milliárd forint, a helyi beruházásokra 70 milliárd forint fordítható. Amiben még unikális Sopron, hogy itt a források 98 százalékai hazai.

Frissítés: Tájékozott olvasónk hívta fel a figyelmünket arra a június 16-án kelt polgármesteri határozatra, ami a Russ-villát és a Zichy-Meskó palotát érinti. E két projektelemnél nem lesznek elegendőek az évekkel ezelőtt megállapított összegek, ezért a két műemlék épület teljes körű felújítása most elmarad. Az önkormányzat 1,4 milliárd forintot visszautal, ugyanakkor a két fontos épületnél az állagmegóvási munkálatokat elvégezteti.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés