Nem lehet majd sört inni a most kezdődő katari foci vb-n: elég nagy a botrány

Hatalmas felháborodást keltett a hatóságok legújabb rendelete.

Betiltoták a sört a foci-vb helyszínén - tudta meg a The New York Times. A lap exkluzív értesülését a 444.hu adta közre, megírva: a hatóságok még tovább hergelték az átlag szurkolókat azzal, hogy a VIP lelátókon és a sky boxaiban továbbra is lehet sört kapni.

A szurkoláshoz a nem muszlim országokban elválaszthatatlanul hozzátartozó sörivás a vb-rendezés odaítélése óta forró téma. Katar konzervatív muszlim ország, ahol az alkohol árusítása nincs ugyan betiltva, de erősen korlátozzák.

A gyakorlatban szállodák bárjaiban lehet hozzájutni, szándékosan csillagászati áron. A vb és a FIFA legkomolyabb szponzorai között ugyanakkor sörgyárak is vannak, az amerikai Budweiser például 75 millió dollárral támogatja az eseményt. Mostanáig arról volt szó, hogy a 8 vb-stadion környékén a szponzor piros sörsátrai fognak állni, miközben az arénák büféiben is kapható majd sör.

Vagyis a nézők, ha nem is emiatt, de ennek tudatában vettek jegyet, a szponzor pedig erre adott támogatást.

Ehhez képest most a hivatalos vendégek díszpáholyait kivéve csak alkoholmentes italokat lehet majd helyben kapni. A világsajtó egységes reakciója az, hogy nem azzal van baj önmagában, hogy nem lehet majd alkoholt inni, hanem azzal, hogy Katar egy fixen letárgyalt témában farolt ki utolsó pillanatban a megállapodásból.

Az a Katar, amely például esküdözött, hogy melegellenes törvényei ellenére várja a meleg szurkolókat is. De ezek után az is még izgalmasabb, hogy mi lesz a reakció, ha valamelyik játékos mondjuk emberi jogi témákban kritizálja a rezsimet, amely saját polgárait ilyesmiért simán bebörtönzi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet