Jövőre elindulhat az M1-es 2x3 sávosra bővítése – ha Mészáros Lőrinc is úgy akarja

A koncessziónyertes vállalta, hogy 11 év alatt 272 kilométer új autópályát épít.

Már 2023-ban megkezdődhet az M1-es autópálya bővítése – válaszolta a Világgazdaság kérdésére a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. (MKIF)

Az állam kiszállt az autópályákból

Először az M1-es autópálya Bicske és Tatabánya közti szakaszát kezdik el építeni és 2x3 sávosra bővíteni. A munkálatok ütemtervének elkészítésével várhatóan az év végéig végeznek, jövőre az építkezés is elkezdődhet.

Az M1-as autópálya állami bővítését idén július elején állították le, takarékosságra hivatkozva. Ekkor még az M0-ás csatlakozás és Bicske közti szakaszról volt szó, de a nyáron visszavonták a munkára már kiírt közbeszerzési pályázatot.

Már akkor írtuk, hogy valószínűleg Mészáros Lőrinc cégeinek kell majd elvégezni a munkát, hiszen 35 évre elnyerték a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetésének koncesszióját.

Ez most be is igazolódott, a Világgazdaság is írja, hogy a koncesszió nyertesének az első 11 évben 272 kilométer új autópályát kell építenie.

Még várni kell a tehermentesítő útra

A hírhez tartozik, hogy az MKIF tervei között szerepel az M0-ás tehermentesítését célzó M81-es kivitelezése, amely Komáromtól 102 kilométer hosszúságban, Székesfehérvár érintésével Sárbogárdig vezetne, de jelenleg 2028-ra teszik a munka elkezdését. Amit azzal indokolnak, hogy még az építéshez szükséges földterületek megvásárlását is el kell indítani.

Az M81-es tervezett nyomvonala.
Józing Antal

Az M81-es azt is jelentené, hogy megváltozna a M1-es autópálya szerepe, hiszen Komárom után már leginkább csak azok a járművek használnák, amelyek vagy a főváros és környékére, vagy az M3-as autópálya irányába tartanak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet