Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Múzeumba kerültek az AFIT-os relikviák

Az emlékoldalt szerkesztő házaspár két doboznyi dokumentumot adott át.
Hirdetés
Hirdetés

A közösségi megosztón létrehozott AFIT Autófelszerelési Vállalat emlékoldal szerkesztői, Bertáné Szita Myra és Berta Attila (az egykori vállalat sok éven át volt munkatársai) a soproni AFIT történetével kapcsolatos dokumentumokat, fényképeket, fotónegatívokat és emlékeket adományozták a Soproni Múzeum képviselőinek, személy szerint Bolodár Zoltán fotó-adatárosnak és Horváth Péter munkatársnak. A két kartondoboznyi anyag tartamaz félezernyi oldalon írásos dokumentumokat, körülbelül 1600 darab fekete-fehér, illetve színes papírfényképet, legalább ezer kocka színes, illetve fekete-fehér fotónegatívot, továbbá 16 CD-t filmekkel, fényképekkel. Az évek során összegyűjtött anyag egy jelentős részét az egykori munkatársak, illetve gyermekeik bocsátották a köz és így az utókor rendelkezésére.

Berta Attila és Bolodár Zoltán. Jó kezekben a gyűjtemény.
Bertáné Szita Myra

A Berta házaspár az enyugatnak elmondta, öt éve, az egykori új gyár avatásának 45. évfordulója tiszteletére szerveztek egy kamarakiállítást a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A volt munkatársak hathatós segítségével rengeteg fénykép és egyéb dokumentum gyűlt össze az emlékoldal miatt már egyébként is meglévő AFIT-os fényképeik és egyéb dokumentumaik mellé. A beérkezett anyagok egy részét digitalizálták és a Facebook emlékoldalon tették közzé. A felhalmozódott dokumentumokat, adathordozókat és az említett Facebook oldal nyilvánosan elérhető tartalmát pedig most felajánlották a Soproni Múzeumnak.

Az adományozók őszintén remélik, hogy Sopron egyik ipartörténeti jelentőségű gyáráról, az ott alkalmazott munkatársakról, áldozatos munkájukról és mindennapjaikról, a sok-sok gyártmányról és termékről méltó emléket állíthat az utókornak a Soproni Múzeum értő és lelkes munkaközössége.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés