Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vízkorlátozásra készül Harka FRISSÍTVE

A harkai képviselő-testület hétfő délutáni ülésén tárgyalja többek között a vízkorlátozásról szóló előterjesztést.
Hirdetés
Hirdetés

Duschanek Péter polgármester és a hat képviselő elé kerülő rendelettervezet nem tartalmazza, hogy mi okból kell megteremteni a vízkorlátozás lehetőségét, de a harkaiak tudni vélik, hogy az Alpesi Lakópark egyik utcájának házait kell rákötni a hálózatra, ami így már nem biztos, hogy elbírja a terhet. Mint azzal már az enyugat is foglalkozott, Harka lakossága megháromszorozódott, a negyven éves vezetékek nem bírják a megnövekedett terhelést. (Korábbi cikkünk a témában: https://www.enyugat.hu/cikk/2724_harka_nott_a_vizhalozat_nem)

A képviselő-testület elé kerülő javaslat általánosságban fogalmaz: előfordulhatnak olyan esetek, például a nyári csúcsfogyasztás vagy műszaki problémák, amikor nem lehet kielégíteni a fellépő vízfogyasztási igényeket. Ilyen helyzetekben a vízfogyasztást korlátozni kell. A korlátozás mértéke az adott helyzettől függ, de előzetesen fel kell készülni ezek megfelelő kezelésére.

A rendelet-tervezet szerint a vízhiány mértéke alapján több fokozatban kell a korlátozást elrendelni. Az elsőben értesíteni kell a lakossági fogyasztókat a vízhiányról, locsolási, medence feltöltési, illetve gépkocsi mosási tilalmat kell elrendelni. Ebben a fokozatban a korlátozás még nem terjed ki a szociális célú vízre, valamint az iskolákra és közintézményekre. Egy következő lépés azonban már elrendelheti a közintézmények, iskola, óvoda, valamint a lakossági szociális vízfogyasztásának korlátozását is, egy újabb pedig szakaszos vízellátást vezethet be úgy, hogy a fogyasztók a létfenntartáshoz szükséges 30 l/fő/nap vízmennyiséget kapják meg a szolgáltatóval kötött szerződés szerinti áron.

A fogyasztók vízellátásának korlátozását, a Soproni Vízmű Zrt., mint szolgáltató javaslata alapján, az aktuális vízfogyasztási adatok ismeretében kell elrendelni. Ha a szolgáltatásra rendelkezésre álló vízmennyiség természeti vagy egyéb elháríthatatlan okból csökken, a vízfogyasztást a hétfőn tárgyalt rendelet elfogadása esetén a polgármester rendelheti el.

Frissítés:

- A vízkorlátozás lehetőségének megteremtésének semmi köze az Alpesi Lakóparkhoz - cáfolta a szóbeszédet Duschanek Péter polgármester. - A nyári csúcsfogyasztási időszakban viszont el kell kerülni, hogy medencefeltöltések vagy autómosások miatt túlzó legyen a fogyasztás, és emiatt esetleg probléma lépjen fel. A teljes falu vízfogyasztásának garantálása a cél! - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve azt is, nem a harkai képviselő-testület fogja meghatározni, mikor van szükség korlátozásra, hanem a szolgáltató.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés