Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy tulajdonos is megszólal a harkai lakópark-ügyben

Olvasói levél a "kis magyar abszurd"-hoz.
Hirdetés
Hirdetés

Köszönöm a www.enyugat.hu portálnak, hogy olyan sokakat érintő helyi témákkal foglalkozik, mint a harkai ügy.

Ilyen a „Harka nőtt, a vízhálózat nem!” című irásuk is. Már a cím is igazolja, hogy a történetet jogosan nevezhetjük „kis magyar abszurd drámának”.

Miután a (fő)szereplők megszólaltak, fontos, hogy egy kiszolgáltatott „statiszta” is hozzászóljon. A sorstársaimmal együtt az alábbi kérdések foglalkoztatnak: milyen tervük van a vízorák blokkolásán kívül a helyzet korrekt megoldására? Mi a határideje? Ki a felelős a kialakult helyzetért?

Ezekre a kérdésekre keresem a választ a Harkai Önkrományzat és a Soproni Vimű Zrt. nyilatkozatában:

Harkai Önkormányzat: Pozitív válasz! „Célunk, hogy még ebben az évben kirajzolódjon egy olyan megoldás, ami a település megfelelő vízellátását hosszú távon biztosítja."

Soproni Vízmű Zrt.: A kérdésre szintén pozitívnak tűnő válasz: „NA150-ről NA200 méretre felbővített vízvezeték fektetésével lehetne hosszú távra megoldani, amelyek kalkulált költsége 160.000.000 Ft + ÁFA. A távvezeték terveit társaságunk elkészítette és rendelkezünk a vizjogi létesítési engedéllyel is.”

Ez a válasz lehűtötte kezdeti optimizmusomat. Lehet hogy a Harkai Önkrományzat válaszában a megoldás csupán megoldási tervet jelent?

Ugyanis a Soproni Vízmű Zrt. további válaszából kiderül az alábbi:

„Tekintettel arra, hogy a vezeték rekonstrukciójához szükséges források nem állnak rendelkezésre. Harka Önkormányzata még 2019 augusztusában megkereste a belügyminisztériumot segítséget kérve a pénzügyi forrás előteremtéséhez. A BM elutasította a település kérését azzal, hogy egyedi támogatásra akkor van lehetősége, ha arra a költségvetés maradványai lehetőséget teremtenek.”

Összegzés:

Terv van – de hogy milyen forrásból valósítják meg, és ez egyáltalán kinek a feladata, arról egyenlőre fogalmuk sincs!

A határidő kérdése igy jelenleg okafogyottá vált.

A Soproni Vízmű Zrt. a felelősség kérdésében az Alpesi Lakópark Kft.-ét nevezte meg főszereplőként.

A válaszokból viszont kiderül,hogy egyrészt felelős a Harkai Önkormányzat, akinek érdeke volt a minél több telek értékesítése: „Egy település életében örvendetes, ha növekszik a lakosságszám, hiszen így többek között az óvoda és iskola üzemeltetése hosszú távon megalapozott.”

Másrészt felelős a Soproni Vízmű Zrt., aki tudott róla, hogy az 1980-ban üzembe helyezett ívóvíz vezeték kapacítása nem lesz elegendő a megnövekedett vízigények bizosítására. Ennek ellenére semmilyen lépést nem tett a harkai nagyívű tervek időben történő megakadályozására!

Dr. Tabajdi László

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés