Boldog élet rád itt nem nagyon vár – megnéztük a TV2 új sorozatát

A Hazatalálsz sok újat nem mond azon kívül, hogy olyan, mintha a Barátok közt spinoffját nézném. Kritika.

Nem különösebben érdekelnek mostanság a magyar napi sorozatok, egyrészt azért, mert nem mindig tudom őket megnézni, másrészt azért sem, mert sokszor képtelenek úgy befejezni egy-egy részt, hogy kíváncsi legyek a folytatásra.

De azért, ha jön egy új sorozat, akkor azt általában végignézem. Így volt ez hétfő este is, amikor a TV2 elindította vadiúj, horvát licenszen alapuló szériáját, a Hazatalálszt.

Az első, dupla epizód egy „drámai” fordulattal indult: 26 évvel korábban egy négytagú család halálos kimenetelű balesetet szenved, amit a szülők nem, csak a gyerekek élnek túl. Később kiderül, hogy az anya és az apa halálával a gyerekek árvaházba kerülnek.

Elsőre a történet nem is hangzik olyan rosszul, de többször felmerült bennem, hogy én ezt már láttam valahol: méghozzá a Barátok köztben.

A két éve befejeződött RTL-es széria is hasonlóan indult 1998-ban: egy csapat árvaházi gyerek alapít egy jól menő vállalkozást, ám az első rész elején tök véletlenül a banda feje egy halálos kimenetelű balesetben meghal.

A Hazatalálsz itt aztán úgy tűnik, el is válik a Barátok közttől, de a készítők elég sok apró utalást tettek – hogy direkt vagy csak véletlenül, azt nem tudom – a korábban nagy sikerrel futó konkurens sorozatra. Gondolok itt több szereplőre, vagy Rajára (Jaksó Bálint), aki majdnem teljesen ugyanazt a karaktert hozza, mint Berényi Miki a kilencvenes évek végén.

Elsőre sok a hasonlóság a Barátok közt és a Hazatalálsz között.
TV2 Csoport

Mindezeket leszámítva hozzátenném, az új széria első két része engem nemigen tudott lekötni. A történet sok újat nem mond, sőt, néhol elképesztően el vannak nyújtva olyan szálak, amik egyáltalán nem visznek előre.

Itt utalnék vissza a hétvégén megjelent cikkünkre, melyben Józing Antal kollégám A Király című sorozat kapcsán azt írta:

Néha bántóan mesterkéltek a dialógusok, van, hogy hosszan időznek egy – számomra – érdektelen mellékszálnál, néha meg épp ellenkezőleg, bedobják a gyeplőt.

Ha ez a Jimmy-sorozatnál bántó volt, akkor itt egyenesen pusztító. A Hazatalálsz egyik első, vonatos jelenete például teljesen ilyen. Az utazáson, valamint a két főhős, Virág (Törőcsik Franciska) és Tomi (Hajmási Dávid) találkozásán kívül semmi nem történik.

A jelenetek többször feleslegesen vannak elnyújtva.
TV2 Csoport

Bár a készítők megpróbáltak belevinni a történetbe egy drámaibb, emberrablásos szálat is, később kiderült, ennek – legalábbis most úgy tűnik – semmilyen hatása nem lesz a sztorira. És ez egyébként így megy majdnem a második rész végéig, ahol a legnagyobb izgalmat az adja, hogy Tomi (aki éppen kukásként dolgozik) megtalálja-e a szeméttelepen Virág eljegyzési gyűrűjét.

Merthogy a sztori lényege annyi, hogy Virág és Raja az első rész végére jegyben járnak, amit a lány annyira nem tud hova tenni, hogy a lánykérés közben elájul. Itt „csatlakozik” be Tomi, mint harmadik fél. A helyzetet mindössze az bonyolítja, hogy a két férfi korábban egy szobában nevelkedett az árvaházban, és meglehetősen utálják egymást.

Persze két rész alapján könnyű ítélkezni, hiszen az ilyen napi sorozatoknak idő kell, mire beindulnak, engem viszont nem nagyon győzött meg. Főként az elnyújtott és totálisan felesleges sztorik miatt.

Értékelés: 10/7

A Hazatalálsz ezentúl minden este 21:05-től látható a TV2-n.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra