Már az ellenzéki szavazók közül is egyre többen úgy gondolják, hogy Brüsszel a felelős a drágaságért

Működik a kormánypropaganda.

„Március elején a Fidesz-KDNP szavazóinak már a 96 százaléka okolta a brüsszeli szankciókat a magas élelmiszerárakért, holott decemberben még csak 85 százalékuk vélekedett így. Tavaly év végén az ellenzékiek még csak 19, a bizonytalanok 38 százaléka tette felelőssé a szankciókat, márciusban már 27, illetve 57 százalékuk” – írja a Népszava számára készült friss elemzésében a Publicus intézet.

Így aztán összességében is változott a kép.

Az emberek immár 63 százaléka látja meghúzódni a drágulás hátterében a brüsszeli szankciókat, míg decemberben még csak 47 százalékuk mondta ezt.

Közben egyre többen gondolják úgy, hogy az üzletláncok fején is van vaj.

A kereskedők ármegállapítási módszereit okolja most a Fidesz-KDNP szavazóinak a 83, az ellenzékiek 70, és a bizonytalanok 77 százaléka.

Élelmiszerárak emelkedése Magyarországon és a környező országokban
Eurostat

A kormány gazdaságpolitikáját is sokan felelősnek tartják az áremelkedését, de egyre kevesebben.

Bár az ellenzéki szavazók közül szinte mindenki így gondolja, de a bizonytalanokat és a kormánypártiakat viszont egyre inkább meggyőzi a kormány: körükben 80 százalékról 76 százalékra, illetve 45 százalékról 32 százalékra zsugorodott a hazai gazdaságpolitikát helytelenítők aránya .

Az év elején Magyarországon 50 százalékos volt az élelmiszerek évek áremelkedése, 2015-höz viszonyítva pedig duplája, amely az Európai Unióban messze a legrosszabb szám .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet