Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyorsan terjed a koronavírus Ausztriában

A nyugati régió magyar ingázóit csak az vigasztalhatja, hogy Burgenland még mindig a legbiztonságosabb tartomány.
Hirdetés
Hirdetés

Magyarország nyugati határszélén az ausztriai egészségügyi és gazdasági helyzet legalább olyan fontos, mint a hazai. Egyrészt természetesen az ingázók miatt, másrészt a saját kereskedelmünk, turizmusunk és főleg; egészségünk miatt. Ezért aztán nem túl j ó hír, hogy vasárnap az előző naphoz képest, 114 újkoronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában az ottani belügyminisztérium adatai szerint. A legtöbb új esetet Felső-Ausztriában (53), Bécsben (38), Tirolban (8), illetve Alsó-Ausztriában (8) regisztrálták. Az aktív fertőzöttek száma 1239-re nőtt; a betegek közül 83-an szorulnak kórházi kezelésre; tízen vannak az intenzív osztályon. Ausztriában eddig 18 897 ember koronavírus-tesztje lett pozitív; közülük időközben 16 952-en meggyógyultak; a vírus okozta betegség szövődményeibe 708-an haltak bele.

Jobb hír viszont, hogy a tartományok összehasonlításában még mindig Burgenlandban van a legkevesebb koronavírusos beteg. A július 12-iki adatok szerint 21-en vannak kórházban, és 371 bizonyítottan fertőzöttet tartanak nyilván. A tartományban 11 elhunyt beteget gyászolnak.

Bécsben már rosszabb a helyzet: 387-en szorulnak kórházi ellátásra, 4266 embernek van pozitív tesztje és 197-en hunytak el a fertőzés következtében.

A hatóságok persze folyamatosan figyelemmel kísérik a vírus terjedése mellett az emberek reakcióit is. Egy közelmúltban végzett internetes közvélemény-kutatás során ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan vélekedik a szájmaszk viseléséről, a korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetéséről, a veszély mértékéről, illetve a büntetési tételekről. A megkérdezettek 82 százaléka válaszolta azt, hogy a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért, 59 százalékuk pedig támogatná a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét. A válaszadók csaknem egyharmada gondolja azt, hogy túl keveset ellenőrzik a szabályok betartását, 11 százalékuk pedig elégedetlen az osztrák kormány intézkedéseivel.

A közvélemény-kutatás azt is mutatja, hogy az emberek a fertőzöttek számának növekedésével óvatosabbak lettek; 41 százalékuk kerüli a nyilvános helyeket, 35 százalékuk pedig gyakrabban visel szájmaszkot. A megkérdezettek 64 százaléka támogatná a korlátozások megszegéséért járó büntetés szigorítását. A válaszadók 42 százaléka otthon tölti nyári szabadságát, 19 százalékuk pedig lemondta a tervezett külföldi nyaralást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek

Hirdetés