Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szellősebbé váltak a börtönök

Sopronkőhidán 110 fogvatartott befogadására alkalmas új épületszárnnyal enyhítettek a zsúfoltságon.
Hirdetés
Hirdetés

Állampusztán, Pálhalmán, Sopronkőhidán és Szegeden 110, Tökölön 220, Baracskán, Veszprémben 330, Kiskunhalason, Tiszalökön 440, Miskolcon 550 fő fogvatartott befogadására alkalmasak azok az új intézeti épületszárnyak, melyeket 2020. július 13-án a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben adott át Varga Judit igazságügyi miniszter. Tíz büntetés-végrehajtási intézetben összesen 2750 új férőhelyet alakítottak ki.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága közleményben tudatta a jó hírt: az elkészült beruházások a büntetés-végrehajtási intézetek telítettségét - várhatóan 2020 szeptemberében - száz százalék alá csökkentik. A fogvatartottak elhelyezésére szolgáló alapterület összesen 25.950 négyzetméterrel bővült. A beépített acélszerkezetet tömege 510 tonna, a kialakított gipszkarton falak területe 18 ezer négyzetméter, a telepített csővezetékek hossza 29 ezer folyóméter, az épületek tetejét 28 ezer négyzetéternyi trapézlemez tető fedi. A klímaberendezések száma 941 darab. Az új körletek mindegyike rendelkezik fürdő-, foglalkoztató- és egészségügyi helyiségekkel, személyzeti irodákkal. A zárkák három, illetve hat fő befogadására alkalmasak, a háromfős zárkák alapterülete 12,5 négyzetméter, a hatfős zárkáké 25,5 négyzetméter.

A férőhelybővítés új munkahelyeket teremtett, a büntetés-végrehajtás az álláskeresőknek biztos megélhetést és előremenetelt biztosít - áll a BVOP tájkoztatójában.

A férőhelybővítés évek óta napirenden van, hiszen Európa tíz legzsúfoltabb börtönei között ott vannak a magyar fegyintézetek is. Az Európa Tanács börtönstatisztikája 47 európai ország 50 büntetésvégrehajtási-rendszer adataira támaszkodik, s ebből kiderül: tavaly január 31-én 1 millió 540 ezer 484 fogvatartott volt összesen ezekben az államokban. A fogvatartottak egyharmada orosz börtöökben ült. A jelentés szerint Európában 100 ezer lakosra 106 fogvatartott jutott, akiknek 22 százaléka még nem volt jogerősen elítélve. Oroszországon kívül sokan vannak még börtönökben Törökországban (269.806 személy), őket követik a brit (91.724), majd a lengyel (72.204) adatok.

Magyarország esetében 16.560 fogvatartottról számol be a jelentés.

Az európai börtönök átlagos telítettsége 89,5 százalék, azaz ennyi fogvatartott jut száz helyre. Tíz országban azonban különösen súlyos a zsúfoltság, ezek közé tartozik Magyarország is: az élen Törökország áll 122 százalékkal, őket követik a belgák, az olaszok és a franciák, majd ötödik helyen a magyar büntetés-végrehajtás, 114 százalékos túlzsúfoltsággal, amely ugyanakkor néhány százalékos javulás a korábbi évek adataihoz képest.

Ezen a statisztikán javítanak az új épületszárnyak, elviselhetőbbé, de mindenesetre emberibbé téve a fogvatartás körülményeit.

,
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés