Minden új törvény elé ugyanazt az egy mondatot írná a kormány

Ezt a megoldást eddig csak kivételes esetekben használták.

Új, egymondatos kötelező elemmel, egy speciális bevezetővel kellene ellátni minden új törvényjavaslat-szöveget, illetve újabb Alaptörvény-módosítást a jövőben a kormány tervei szerint – hívta fel a figyelmet a hvg.hu egy friss igazságügyi miniszteri rendelettervezetre hivatkozva.

Ez egy olyan szöveg, ami a fontosabb törvényeknél a kibocsátót (jogalkotót) vezérlő célokat rögzíti ünnepélyesen. A lap szerint ilyet korábban kivételes esetekben már használtak, de nem volt szigorú előírás a preambulum formai elemeire, hosszára, szövegezésére. Ezen változtatnának most.

Az előírás csak az Alaptörvény módosításaira és új törvényekre vonatkozna, hatályos törvényeket módosító jogszabályra nem.

Alaptörvény-módosításhoz ez a szöveg kerülne: Az Országgyűlés mint alkotmányozó hatalom az Alaptörvény 1. cikk (2) bekezdés a) pontjában meghatározott hatáskörében eljárva az Alaptörvényt a következők szerint módosítja:

Míg új törvény elé ez: Az Országgyűlés az Alaptörvény végrehajtására, {az Alaptörvényre vonatkozó merev hivatkozás} {a törvényhozási tárgykört tartalmazó szerkezeti egységre vonatkozó merev hivatkozás a birtokos személyjellel} alapján a következő törvényt alkotja:

A lap megjegyzi, hogy a szöveg alapján látszik, hogy a mondatok szerepeltetésének nincs praktikus oka, vagy lényegi értelme, csupán érzelmi töltete. Ez valamiért fontos a kormánynak.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet