Elkezdik tesztelni Kanadában a híranyagokhoz való hozzáférés korlátozását a Facebookon és az Instagramon

„Elfogadhatatlan” kísérletezésbe kezdett a Meta.

A Kanadában készülő, internetes hírszolgáltatásokról szóló törvény (Online News Act) a Meta tulajdonában lévő Facebook és a többi hasonló online platform számára kötelezővé tenné, hogy szerződjenek a kanadai hírszolgáltatókkal és fizessenek a tartalmaikért, amelyekre hivatkoznak.

Rachel Curran, a Meta egyik kanadai illetékese szerint a Facebookon megjelent tartalmak szintén hasznot hoztak a kanadai kiadóknak, becslések szerint ez a 2022 áprilisával zárult évben 230 millió dollár (78 milliárd forint) értékű ingyenmarketinget jelentett ezeknek a sajtóorgánumoknak.

A Meta a törvényjavaslat bejelentése után közölte, hogy életbe lépése esetén megszüntetné platformjain a kanadai hírek elérhetőségét.

A híranyagokhoz való hozzáférés korlátozásának tesztelési időszaka több hétig tart majd, a Meta tájékoztatása szerint ezen időszak alatt a kísérletben részt vevő kanadai felhasználok kis része értesítést kap majd, amikor híranyagokat próbál megosztani a közösségi média platformokon.

A törvényjavaslatot beterjesztő Pablo Rodriguez kanadai örökségvédelmi miniszter szerint a Meta lépése „elfogadhatatlan” .

„Amikor egy nagy techvállalat azt mondja, hogy »amennyiben nem csináljátok azt amit kérünk, akkor leállítjuk a szolgáltatást«, az konkrétan fenyegetés. Én még soha nem cselekedtem fenyegetés hatására” – fogalmazott Rodriguez a Reuters hírügynökségnek.

A Google a törvényjavaslat miatt az év elején már hasonló korlátozási teszteléseket folytatott és néhány kanadai felhasználó esetében blokkolták is a hírekhez való hozzáférést.

A törvényjavaslatot a kanadai örökségvédelmi minisztérium nyújtotta be 2022 áprilisában. A minisztérium szóvivője szerint csak annyit kérnek az olyan techóriásoktól, mint a Facebook vagy a Google, hogy kössenek tisztességes megállapodást a hírportálokkal, ha hasznot húznak a munkájukból.

Elsőként Ausztrália lépett fel az online techóriásokkal szemben 2021-ben: a Facebook és a Google először szintén arra figyelmeztetett, hogy korlátozni fogja ausztráliai szolgáltatásait, de végül kompromisszumos megoldással mindkét cég megállapodott az ausztrál médiavállalatokkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek