Nem annyi menekült érkezik Ukrajnából, mint amennyit a rendőrség naponta közzé tesz

A rendőrség elismerte, hogy a naponta közzétett határátkelők létszámába beleszámolják a kishatárforgalmat, így például a bevásárlóturistákat, piacozókat is.

A háború kezdete óta a rendőrség közzéteszi a Police.hu-n, valamint az MTI-n keresztül az ukrán–magyar és a román–magyar határszakaszról begyűjtött aktuális adatokat a határátlépők számáról.

Kezdetben a közlemények tartalmaztak aktuális információt az ukrán menekültek befogadásáról, az okmányok kiadásáról, illetve a rendkívüli helyzet által generált egyéb problémákról.

A 24.hu vette észre, hogy idővel egyszerűsítettek, irányadó adatként a magyar területre belépők, valamint az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást kapók számát hagyták meg a napi tájékoztatókban.

A portál megkérdezte az ORFK-t, hogy a naponta közzétett határátlépési számadatok valóban tartalmazzák-e azokat is, akik a kishatárforgalommal jönnek Magyarországra, és még aznap, vagy néhány napon belül visszatérnek Ukrajnába. A rendőrség válasza alapján a magyar–ukrán határszakasz forgalmára vonatkozó adat a határátkelőhelyeken összesen átlépett személyek számát tartalmazza.

Arra vonatkozóan nem rendelkezünk kimutatással, hogy a határon átlépő személyek milyen célból lépnek be Magyarországra – közölte az ORFK.

A statisztika szerint május 21-22-23-án az ukrán–magyar határszakaszon 6271-en, 5543-an, illetve 5766-an léptek be Magyarországra. Az viszont nem derült ki, hogy mennyi az egyenleg az Ukrajna felé kilépők létszámának levonása után.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek