Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nikolics Károly utcában nincs aszfaltos út, se járda, se vízelvezető árok

Sopron jegyzője szerint minden költséget az ott lakóknak kell vállalniuk.
Hirdetés
Hirdetés

Az enyugat.hu valamennyi munkatársa számára nagy öröm, ha segíthetünk olvasóinknak. Nekik írunk (fotózunk, szerkesztünk), s mindig pozitív visszajelzés, ha megkeresnek bennünket. Cikkeink nyomán az illetékesek általában felfigyelnek az aktuális problémára, így már többször hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Sopronban élők gondjai megoldódtak. Legutóbb Bede Béla János fordult hozzánk bizalommal.

- A Nikolics Károly utcában lakom családommal, immár három esztendeje. Ez egy viszonylag új szakasz, amely a Lajtaszentgyörgyi útról nyílik – kezd bele a történetbe Béla. - Utcánkban már huszonhét ingatlan van. Ebből körülbelül húszban laknak is. Ebben az évben folyamatos a beköltözés. Ha csak három fővel számolok ingatlanokként, az is közel száz ember. És ehhez még jön 30-40 autó. Utcánkban nincs aszfaltos út, se vízelvezető árok, se közvilágítás. Mi, lakók eddig körülbelül negyedévente hozattunk apró kavicsot, töltőanyagot az árkokba, gödrökbe. Eddig több mint 100.000 forintot fizettünk ezért. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez csak ideiglenes megoldás. Emiatt tartottunk egy összejövetelt, melyen jelen voltak az utcában lakók, és elkezdtük intézni ezt a problémát.

Szerettünk volna találkozni dr. Simon István alpolgármester úrral, a terület önkormányzati képviselőjével, hogy segítséget kérjünk. Voltunk bent a Városházán, de a találkozás nem sikerült. A titkárnőjétől kaptunk egy emailcímet, hogy írjuk le a problémánkat. Ezt meg is tettem, de válasz az elmúlt két évben nem érkezett. Simon úron kívül írtam a jegyző úrnak és a városi főépítésznek is, ám nem jutottunk előbbre.

Ezt követően - magánemberként - több helyről kértem árajánlatot a Nikolics Károly utca aszfaltozására. Kiderült: aszfaltozni csak úgy lehet, ha előtte megcsinálták a vízelvezető árkot, és rendben van a járda, valamint a közvilágítás is. A tavaly kézhez kapott árkalkuláció egyébként bruttó 68 millió forintról szólt…

Ezután újra elkezdtem levelezni az illetékesekkel, írtam ismét Simon úrnak, a jegyzőnek és a városi főépítésznek is. 35-40 email után eljutottunk oda, hogy az önkormányzat semmilyen úttal kapcsolatos munkálatokra nem ad engedélyt, kizárólag az általuk előírtakra. Az ott lakóknak szerintük szükségük lenne egy minimum 5 méter széles útra, plusz vízelvezető árokra, járdára, villanyoszlopokra, közvilágításra. Az ehhez szükséges összeget az önkormányzat teljes mértékben a Nikolics utcában lakókra akarja hárítani. Mi javasoltuk, hogy elég lenne egy 2 és fél méteres út is, de azt nem fogadták el. Készítettünk fotókat, videókat, hogyan hömpölyög az utcán a víz nagy esőzéskor. Az is jól látható, hogy a kavicsot és más töltőanyagot kimosva saras-agyagos gödröket hagy maga után. Ez pedig járhatatlan. Emiatt a kukásautó sem jön be a házunk elé, ezért hetente többször 300 méterre kell kihúznunk a kukát a Lajtaszentgyörgyi út közepéig….

Olvasónkkal történt beszélgetésünk után mi is küldtünk emailt. Szám szerint hármat: egyet dr. Simon Istvánnak, a terület önkormányzati képviselőjének, egyet dr. Sárvári Szabolcs jegyzőnek és egyet Németh Gergely városi főépítésznek. Azt kérdeztük, terveznek-e aszfaltos utat a Nikolics utcában? Ha igen, körülbelül mikor, és kinek a költségén?

A városi főépítész fél órán belül válaszolt. Azt írta: nem ő az illetékes a témában, kérdésünket továbbította az illetékes kollégák felé.

A jegyző válasza egy nap múlva érkezett. Dr. Sárvári Szabolcs a következőképpen reagált:

- Kérdésével kapcsolatban ebből az utcából lakossági megkeresésre, lényegében hasonló választ adtunk, amit most Önnek is megküldök.

A Nikolics és Lajtaszentgyörgyi utcákat határoló terület belterületbe vonása 2007-ben történt. A belterületbe vonást kezdeményező ingatlantulajdonosok ezzel párhuzamosan megállapodást kötöttek az önkormányzattal a helyi közút- és közműépítésről szóló rendelet alapján. Ennek értelmében aláírtak egy megállapodást, amelyben vállalták az utak, járdák és közművek kiépítésének lebonyolítását és teljes költségének megfizetését. Vállalták továbbá, hogy tájékoztatják az új tulajdonosokat a megállapodásban foglaltakról, illetve felhívják a figyelmüket, hogy azok rájuk - mint jogutódokra - is vonatkoznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés