Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szépkorú hölgyek és urak között

A terápiás munkatárs minden nap örömmel megy dolgozni.
Hirdetés
Hirdetés

Sokan sokszor hangoztatják: a mai fiatalokkal csak a gond van. Nincsenek céljaik, utálnak dolgozni, kizárólag az okostelefonjaik nyomkodásával vannak elfoglalva… Bizony, vannak ilyenek is. Nem kevesen. Ugyanakkor szerencsére nagyon sok olyan fiatal lány s fiú él Sopronban és környékén (illetve máshol az országban), akik értelmesek, hitelesek, szorgalmasak, tudnak és akarnak tenni a jóért. Olyan közegben dolgoznak, olyan munkát végeznek, ami mások számára is példaértékű lehet.

A 24 éves kedves, barátságos, mosolygós Osváth Zita Judit idősek társaságában tölti mindennapjait. Mentálhigiénés szakemberként gyakran beszélget velük, szabadidős tevékenységeket szervez számukra, meghallgatja gondjaikat, örömeiket, és segít megoldani problémáikat. A szépkorú hölgyek és urak pedig rajongnak érte.

- Már kiskorodban is ilyen munkakörre vágytál vagy később határoztad el, hogy idős emberekkel szeretnél foglalkozni?

- A Soproni Egyetemen turizmus-vendéglátás szakán szereztem felsőfokú végzettséget, itt, az otthonban fél éve terápiás munkatársként dolgozom. Nagyon szeretem a nyugdíjasokat, úgy tapasztalom, ők is engem, minden nap örömmel jövök be dolgozni. Hihetetlen támogatást és szeretetet kapok tőlük, s ezért rendkívül hálás vagyok.

- Nem adódnak problémáid a generációs különbségekből? Te alig múltál húsz, akikkel nap mint nap együtt vagy, ők általában hetven, nyolcvan évesek, de olyan is van, aki elmúlt kilencven.

- Papíron valóban sokkal idősebbek nálam, de ez sosem jelentett gondot. Nem is szeretem azt a szót használni, hogy idősek, sokkal inkább bölcsek. Rengeteget tanulhatok tőlük! Sokan közülük fiatalosan gondolkodnak, gyakran érdeklődnek arról, hogy érzem magam, és mi foglalkoztat éppen. A múlt héten volt egy aranyos eset: a mostanában divatos szakadt nadrágban jöttem. Azt kérdezi egy néni tőlem, mikor meglátta: - Zitus, milyen méretben van ez még a boltban? Én is szeretnék venni egyet!

Több más mellett azért is érzem jól magam közöttük, mert végre nem magas emberek vesznek körül! Én 156 centiméter vagyok, és világéletemben fel kellett néznem másokra. A viccet félretéve, az a legfontosabb a munkám során, hogy tudjuk egymást támogatni.

- Milyen konkrét feladataid vannak az otthonban?

- A járvány idején az egyik fő feladatom a bevásárlás volt. Az idősek nem mehettek ki, illetve látogatókat sem fogadhattak. Összeírtam egyesével, kinek mire van szüksége, és az intézmény gondnokával együtt beszereztünk mindent, amit a lakók kértek. Gyakran szervezek szabadidős tevékenységeket számukra, legtöbbször társasjátékozni szoktunk. Az Ország-városon és az Activityn kívül saját magam is készítek játékokat, most például egy Gazdálkodj okosan!-t állítok össze. Épp a múltkor számoltam össze: eddig összesen 27 házi készítésű társasunk van. Meg is tudnánk vásárolni, ám ez sokkal személyesebb, mint a bolti. A közös játékok mellett gyakran beszélgetek az idősotthon lakóival, időnként felolvasok nekik és szoktunk énekelni is, havonta egyszer pedig születésnapi összejövetelt szervezek számukra. Hála Istennek sok feladatom van!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés