Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Büntethetnek minden tő parlagfűért

Még akkor is, ha az a muskátli mellett nőtt a hetedik emeleten...
Hirdetés
Hirdetés

Egyes becslések szerint körülbelül kétmillió allergiás él Magyarországon, bár számuk nehezen határozható meg, hiszen sokan közülük nem kerülnek be az egészségügyi ellátórendszerbe. Az bizonyos, hogy Magyarországon is rendkívül sokan szenvednek a parlagfű-allergiától. Éppen ezért már régóta létezik jogi szabályozás, amely előírja, hogy a parlagfű elleni védekezés nem csak az állam, az önkormányzatok, hanem a magánszemélyek feladata is - kezdi cikkét a D.A.S. Jogszervíz.

A jogi szabályozás értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni. Valamint köteles az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Így tehát a szabály az, hogy június 30-ig az ingatlanon a parlagfüvet irtani kell, utána pedig nem hagyni, hogy újra kinőjön.

Az elmúlt években tovább szigorodott a parlagfűirtásra vonatkozó jogszabályi környezet. Ugyanis mostani jogszabályaink értelmében már a tavaszi időszak sem "türelmi időszak" a földhasználók számára. A jelenleg hatályos rendelkezések értelmében a parlagfűirtást az előtt meg kell kezdeni, hogy annak virágbimbói kialakulnának és ezt az állapotot fenn is kell tartani - idézi a Napi.hu a jogi portált.

Ráadásul arra is érdemes figyelni, hogy földhasználónak számít szinte mindenki, nemcsak a mezőgazdasági földterülettel, vagy kerttel rendelkező magánszemély, hanem kis túlzással az is, akinek a 10. emeleti panellakásának erkélyén van egy cserepes muskátli. Maradva az extrém példánál, ha a balkonládában kinő egy tő parlagfű, akkor ő is bírságot kaphat.

Amennyiben a földhasználó nem tesz eleget parlagfűirtási kötelezettségének, úgy hatóságként külterületi ingatlanok esetén a fővárosi és megyei kormányhivatal, belterületi ingatlanok esetében a jegyző jogosult eljárni és úgynevezett közérdekű védekezést rendelhet el. Ennek keretein belül a földhasználót az irtás elvégzésére kötelezheti, illetve az irtást a földhasználó költségére elvégeztetheti. Ha ezt nem teszik meg, akkor legalább 15 ezer forint, legfeljebb 5 millió forint lehet az érintett terület méretétől és szennyezettségétől függően kiróható bírság.

Úgyhogy elég sokba kerülhet a tulajdonosnak, ha a telkét felveri a parlagfű, ami ráadásául jól bírja a nyári hőséget, sőt a szárazságot is, csapadékos időben pedig úgy nő, mintha muszáj volna.

A parlagfű, ami oly sok ember életét megkeseríti egyébként gyönyörűen csengő névre hallgat a botanikusok körében: Ambrosia artemisiifolia. Igénytelensége miatt sok helyen jól érzi magát, nem tud megtelepedni viszont zárt növénytakaró mellett, a gyepekben, erdőkben. Ezért a szakemberek szerint fontos lenne a régi legelők, kaszálók fenntartása, beszántásuk kerülése. Mert ahol megbolygatják a földet, ott nagyon hamar meg fog jelenni a parlagfű.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés