Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kössék-e korhatárhoz a jogosítványt?

A szavazók háromnegyede nem szabná meg: hány éves kortól illetve korig vezethessen valaki.
Hirdetés
Hirdetés

Az utóbbi napokban többször több fórumon is parázs vita alakult ki arról, legyen-e alsó illetve felső korhatára a vezetői engedélyeknek. Az apropót idős sofőrök által okozott balesetek adták. Az egyikről – melynek során egy 79 éves autóvezető Mosonmagyaróváron a zebrán elütött egy 81 éves hölgyet, aki életét vesztette – az enyugat.hu részletesen beszámolt.

A témában véleményüket kifejtők egy része nem kötné életkorhoz a jogosítványt, nem szabnák meg, hány éves koráig vezethet valaki. Ezt támasztja alá a penzcentrum.hu felmérése, melyben azt kérdezik a szavazóktól: véleményük szerint kell-e korlátozni az időseket a vezetésben, illetve meg lehessen-e hosszabbítani bizonyos kor felett a jogosítványt.

Egyetlen nap alatt több mint kétezren szavaztak, s háromnegyedük továbbra sem szabna határokat. A kommentek alapján ők a teljes szabadság hívei: mindenki vezethessen addig, ameddig az orvos alkalmasnak találja arra, és/vagy alkalmasnak érzi magát.

Sokak szerint azonban változtatni kellene a rendszeren: nem a háziorvosnak, hanem egy független orvostestületnek kellene eldöntenie, megfelelő-e valaki egészségi állapota az autózáshoz. Vagyis nem a kor függvényében kellene a döntést meghozni, hanem azt vizsgálnák a szakértők: alkalmas-e az adott személy arra, hogy felelős autóvezetőként részt vegyen a forgalomban.

A penzcentrum.hu oldalon szavazók 27 százaléka voksolt arra, hogy igen, meg kell szabni, hány éves korukig ülhetnek az emberek a volán mögé. A támogatók csoportja javarészt saját rossz tapasztalatai alapján gondolja azt, hogy bizonyos kor fölött már ne engedjék vezetni az időseket. Mások az alkalmassági vizsgálatok megbízhatóságában kételkednek, fel is vetődött többekben, hogy az egész rendszert kellene átalakítani, és független orvostestületeknek kellene határozni az emberek alkalmasságáról a saját háziorvosuk helyett.

Fontos megemlíteni a téma kapcsán, hogy az idősebb sofőrök sokkal kevesebb balesetet okoznak, mint a fiatalok. Erről a legfrissebb adat az RTL Híradóban hangzott el nemrégiben: a KSH adataiból kiderült, hogy nem okoznak kirívóan sok balesetet, mégis, sokan gondolják úgy, hogy az idős embereknek nem kellene vezetniük. 2016-ban 2 895 balesetből a 60 és 70 év közötti elkövetők számlájára volt írható 326, a 70 év fölötti elkövetők száma pedig 210 volt.

A magyar rendszer egyébként a megengedőbbek között van Európában – teszi hozzá a penzcentrum.hu - nálunk 17 éves kortól meg lehet szerezni a B-kategóriás jogosítványt, a tanfolyamra pedig már 16,5 évesen be lehet iratkozni. Ezzel szemben az EU-ban általában a 18 éves korhatár van érvényben, ám a skandináv országokban például már 16 éves kortól vezethetnek a fiatalok - ha ül mellettük egy jogsival rendelkező felnőtt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés