Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az állatmentés az élete

Ágotáék létrehoztak egy alapítványt, így könnyebb támogatni őket.
Hirdetés
Hirdetés

Bodnár Ágota – alias Szöszi – madármentő és állatorvosi asszisztens neve, valamint személyéhez fűződő tevékenysége ismerősen cseng Sopronban és környékén. Sokan csodálják, többen támogatják, s vannak akik azt mondják: szimbiózisban él a befogadott sünikkel, kacsákkal, nyuszikkal, teknősökkel, galambokkal. Ágotának szerencséje van: párja, legjobb barátnője és édesanyja is segíti munkájában, hiszen az állatokkal mindig rengeteg a tennivaló.

Amikor meglátogatom a szimpatikus, mosolygós, 20 éves lányt, éppen egy kicsi őzike ugrándozik körülötte. Nagy nyugalom és békesség van a lakásban, pedig Ágota és szerelme legalább harminc megmentett élőlénnyel él együtt.

- Mióta határozza meg az életedet az állatmentés, illetve a sünikhez, galambokhoz, nyuszikhoz fűződő bensőséges kapcsolat?

- Három éve foglalkozom velük komolyabban, de hároméves koromtól kezdve rajongok az állatokért. Amikor kicsi voltam, abból állt a nyaram, hogy bemásztam a csatornákba, és tanulmányoztam, milyen békák élnek ott.

- Hány állattal éltek együtt jelenleg?

- Nagyjából harminccal, de ez a szám állandóan változik. Él az udvarunkon nyolc, a lakásban pedig egy süni, a galambházban 16 galamb, plusz 2 fecske, 3 nyúl, és ideiglenes van egy őzikénk is. Ezen kívül velünk él a párom kutyája és a szobánkban még két papagáj.

- Hogyan néz ki a munkátok a hétköznapokban, és honnan szereztek ehhez anyagi támogatást?

- A párommal és a barátnőmmel együtt olyan állatokat mentünk, akikkel más nem foglalkozik. Előfordul, hogy egyszerre több hívás is érkezik, ilyenkor muszáj felállítanunk egy fontossági sorrendet. Nem mindegy, sérült-e az állat vagy egészséges, milyen korú, illetve hol találták. Ha állatorvosi segítségre szorul, megpróbáljuk a lehető legrövidebb időn belül elvinni. Van olyan, hogy egész nap megyünk, mentjük az állatokat, majd befogadjuk őket. Amíg felépül, addig marad nálunk, utána elengedjük. Legtovább – közel másfél hónapig – élt itt két, nyíllal meglőtt nyári lúd, a legrövidebb ideig, mindössze néhány óráig egy ablaknak repült kismadár.

- Mindent hárman csinálunk, és a költségeket is együtt vállaljuk. Amíg középiskolába jártam, és nem kerestem pénzt, a szüleim támogattak anyagilag. A közelmúltban létrehoztunk egy alapítványt, és egyre több – tárgyi, illetve pénzbeli - adományt is kapunk, ez jelentősen megkönnyíti a helyzetünket.

- Van-e kedvenc állatod?

- Kiskoromtól kezdve a szarvas. Ám ha az itthoniak közül kellene választanom, akkor a kertünkben élő kacsát mondanám. Most ő az abszolút kedvenc.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés