Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

„A görbe tükör súlyos igazságokra is rámutathat”

A DK soproni önkormányzati képviselője hangsúlyozza: a Fertő tó nem Balaton!
Hirdetés
Hirdetés

Simon Zoltán 2019 októbere óta a Demokratikus Koalíció soproni önkormányzati képviselője és helyi szervezetének vezetője. Ivánban született, ezért gyakran mondja, hogy falusi gyerek, annak minden szépségével és nehézségével. A szakközépiskolát már Sopronban végezte, később Egerben és Debrecenben tanult tovább. 2007 óta él a leghűségesebb városban, feleségével és időközben született kislányukkal. Számos végzettsége mellett biológia és környezetvédelem szakos tanár. Ahogy ő fogalmaz: életének egyik fő csapásiránya a pedagógusi pálya, ám emellett más területekről is tud szakmailag megalapozott véleményt alkotni. Környezetkutatói diplomával is rendelkezik. Ezért kérdeztük véleményét a Fertő parti beruházásról, illetve a tiltakozásokról.

Simon Zoltán szerint fel kell hívni a figyelmet a hiányosságokra.
Enyugat.hu

Mielőtt a Fertő tóval összefüggésben bármiféle kérdésekre adott személyes véleményemre rátérnék a következőket kell hangsúlyoznom: senki nem kérdőjelezi meg azt, hogy a 90-es évek elején megragadt Fertő parti állapotokat rendbe kell tenni és modernizálni kell! Nem célom, hogy a fejlesztésben részt vevő, és bekapcsolódó szakemberek szakmai hozzáértését megkérdőjelezzem. Azonban a jelenleg, országos szinten is zajló, kormányzati érdekekkel, módszerekkel és hozzáállással tisztában vagyok. Ez sajnos a helyi szintű fejlesztésekre is rányomja a bélyegét – kezdi az önkormányzati képviselő.

Meg kell érteni a jelenlegi helyi vezetés oldalán álló személyeknek, hogy az ellenzéki politizálás és véleményalkotás fő szándéka nem az, hogy magunkat és pártunkat mutogassuk. Az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hiányosságokra, valamint - a nem kis mennyiségben - ránk szavazók érdekeit is képviseljük. Tudom, hogy a görbe tükör, amit a városvezetés elé tartunk, néha a hibák felerősítését adja vissza, de a maga módján súlyos igazságokra is rámutathat.

Mi a véleménye a Fertő parton zajló beruházásokról és a tiltakozásokról?

2016-ban a kormány a Fertő-tó turisztikai fejlesztésére 7,9 milliárdot irányzott elő, majd nem meglepő módon, 23,26 milliárdra emelte. Most már 30 milliárdos összegről is beszélnek. Ez a fejlesztés egy közpénzből megvalósuló idegenforgalmi fejlesztés! Ennek fényében így is kellene kezelni! Anomália számomra, hogy: miért nem történt az elmúlt évtizedekben állagmegőrzés? Miért épít az állam a partra szállodát? Végig gondolta valaki ennek a tóra és a környékre gyakorolt hatását? Ki fogja majd ezt és az egyéb létesítményeket kezelni? Nem tisztázott, hogy mi lesz a cölöpházakkal! Az elmúlt két évben, leszámítva a terepelőkészítést, nem történt érdemi előrelépés, miért? Miért nem történik megfelelő, és folyamatos tájékoztatás? Miért nem történt meg alaposabban a helyi lakosság és a helyi vállalkozók véleményének kikérése? Az építési engedélyekkel kapcsolatos jogi hercehurcák is sokat mondók. Természetesen számos környezet és természetvédelmi kérdés is felmerül.

Ki és mit is fog építeni ott?

A beruházást a 2017-ben létrehozott, állami tulajdonú Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. (SFTFN) irányítja, melynek az ügyvezetője Kárpáti Béla. Úgy tudom, hogy ő a soproni KDNP alelnöke is. Ebből kifolyólag nem szeretnék következtetéseket levonni. Tudom, hogy Kárpáti úr tapasztalata és szakmaisága is megalapozott, ugyanakkor, mint már mondtam, a kormányzó párt politikája igencsak erős hatással bírhat. Nem véletlen az ilyen összegű és ilyen mértékű beruházás.

Számos létesítmény kialakítása fog megtörténni, de ezt mostanra már mindenki tudja. Kétszintes üdülők, vendéglátóhelyek, százszobás szálloda, kikötő, vízipark, új strand, ökocentrum, sportközpont, vendégházak, kemping, több száz férőhelyes parkoló is. Leginkább a 4 csillagos szállodán nem tudok napirendre térni. Minek, miért, mi célból? Annyi más lehetőség lehet ennek kiváltására. A cél, hogy minél több turista érkezzen a területre. A grandiózus tervek során pont a legfontosabb, a természet és a helyi lakosság érdekei azok, amik háttérbe szorulnak. Kérdezem, hogy vajon a budapesti tervezőasztalnál számításba vette valaki, hogy mi lesz így a jellegzetes falusi turizmussal, vagy csupán az lebegett a szemük előtt, hogy valakinek ez milyen jó biznisz lesz!?

Kinek a feladata lenne a közvélemény tájékoztatása az Ön véleménye szerint?

A tájékoztatást a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. végzi. Ebben is érzek hiányosságokat, de biztosan én vagyok túl érzékeny. A Zrt. nyitottságán, a nekik feltett kérdésekre adott válaszok gördülékenységében van azért jócskán akadozás. Nem világos számomra, hogy egy–egy kérdésre miért csupán hetekkel később kapunk, sok esetben kevésbé értékelhető választ. Érdekes, az is hogy hetekig nem lehet elérni a megfelelő személyt. A beruházással kapcsolatos kérdéseket Sopron város polgármestere pedig kapásból a Zrt. felé irányítja. Vajon nincs tisztában az ott zajló folyamatokról városunk polgármestere? Ez persze költői kérdés, úgy gondolom inkább ez is egy fricska az ellenzék felé. Sajnos nálunk így működnek a dolgok…

Mi a helyzet ez ügyben a természet védelmével?

A fertőrákosi part jogilag Sopronhoz tartozik, Natura 2000 besorolású védett természeti terület, és a tóval együtt a Fertő-Hanság Nemzeti Park része. 1989 óta a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek jegyzékében is szerepel (Ramsari terület). A Fertő tó a környező tájegységgel, valamint a tavat övező településekkel együtt 2001 óta a Világörökség része. Több szempontból is kiemelt jelentőséggel bíró terület. Érdemesebb lett volna valóban egy jóval természetközelibb tópart rekonstrukció végrehajtani, nem pedig egy ilyen nagy területfoglalással járó beruházásba vágni a fejszét.

Kárpáti úr azt mondja, hogy mindössze a fejlesztési terület 30 százaléka az, amely beton illetve térkőburkolatot kap. Én erre azt mondom, hogy Uram Isten! Hol van ez a természetközeli állapotoktól? Úgy gondolom, hogy itt egy jóval természetközelibb megvalósításban kellett volna gondolkodni. Minél több természetes alapanyagot felhasználva, akár egyfajta organikus építészetben gondolkodva. A lehetőség meglett volna rá, de Budapesten biztos más érdekek-értékek mentén gondolkodtak, vagy csak jobban szeretik a betont, a térkövet, meg az üveget…

Az, hogy ilyen mértékű és ilyen jellegű beruházás mennyire fogja terhelni a környezetet és a természetet, arról csak találgatni tudok. A szálloda a kikötő a vendéglátó egységek az ide érkező turisták egész biztosan még az eddig nyugodt fertő parti éjszakákat is meg fogják zavarni. Nem beszélve az építkezés során bekövetkező természetet- és környezetet érő bolygatásról. Azon pedig, hogy a működtetése során nem lesz határon átnyúló hatása, csak mosolyogni tudok. A Fertő tó nem Balaton, a maga sajátos jellegzetességével és varázsával.

Az elképzelés szerint a terület két szélén iszapdepók lesznek elhelyezve, amelyekbe a strandrészen a folyamatos kotrás során felgyülemlett iszapot fogják tárolni. Bízom benne, hogy ez hosszútávon is fenntartható lesz, és nem úgy járunk vele, mint egy-két nagyszabású beruházással, hogy a végére nem lesz aki működtesse, elvégezze a munkát. Az biztos, hogy a kivágott fák már nem nőnek vissza. A tervező asztalon berajzoltakat pedig még el sem ültették, nem beszélve arról, hogy majd mennyire lesznek azok itt életképesek. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy itt helyben azért másképp működik a természet és mi emberek is!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés