80 ezer forintos bírságot kapott a diák, aki a Néprajzi Múzeumban elkordonozott kép miatt tiltakozott

De mint mondta, nem fogadja el a büntetést, és bíróság elé viszik az ügyet.

Nyolcvanezer forintra bírságolta a rendőrség Perlaki-Borsos Noelt, az Egységes Diákfront (EDF) elnökségi tagját, aki másfél hete a társaival akciózott a Néprajzi Múzeumban, ahol az intézmény vezetői elkordonoztak egy melegeket ábrázoló fotót - derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet a szervezet tartott és a 444.hu számolt be róla.

Az EDF ugyanis egy performansszal tiltakozott a magyar származású brazil fotóművész és aktivista, Claudia Andujar egy meleg párt ábrázoló képének elkerítése ellen. „A művészet mindenkié?” feliratú táblákat tartottak fel, a 18 év alattiak pedig a kordonon kívül maradva tartották a saját lapjaikat, amin az állt, „Az enyém nem”.

Ezt követően a rendőrség a múzeum előtt igazoltatta a fiatalokat. Perlaki-Borsos Noel ellen szabálysértési eljárást indítottak, mert úgy ítélték meg, hogy az akció nem bejelentett demonstráció volt.

A sajtótájékoztatón aztán elhangzott, hogy Perlaki-Borsos nem fogadja el a büntetést, és bíróság elé viszik az ügyet. Az is kiderült, hogy jelenleg több mint 40 diák ellen folyik eljárás, többségükkel szemben a Karmelitánál tartott tavaszi kordonbontások miatt. Perlaki-Borsos Noel erről úgy vélekedett, hogy "ez egyértelműen a félelemkeltés eszköze".

Végül az is elhangzott, hogy az EDF kétezer plakátot fog kiragasztani Budapesten és néhány vidéki város közterületein, amelyeken a múzeumban elkordonozott fotó lesz látható.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet