Ha a 25. évét megéri egy vállalkozás, akkor jó esélye van a talpon maradásra

Az elmúlt negyedszázadban minden második magyarországi cég ment a lecsóba.

A 25 éves kort megélt vállalatok száma jelentős mértékben nőtt az elmúlt években. 2018-ban mindössze 27 ezer ilyen vállalkozás volt a cégbázisban, de 2023-ra ez a szám megközelítette a 77 ezret az Opten céginformációs adatbázis szerint.

Az adatok alapján az elmúlt 25 évben megalapított cégek közül minden második eltűnt a rendszerből. Ebben az időszakban közel a 900 ezer vállalkozás alakult, 2023-ban viszont ennek a fele működött.

Kevesebb a vállalkozó szellemű magánszemély is

Ebből következik az is, hogy az utóbbi tíz év alatt jelentősen, mintegy 200 ezerrel csökkent a vállalkozni vágyó magánszemélyek száma is, jelenleg ennyivel vannak kevesebben a társas vállalkozások tulajdonosi körében.

2013-ban a 15–74 év közöttiek közül még minden kilencedik, 2023-ban már csak minden tizenkettedik volt tulajdonos vállalkozásban.

A jelenleg működő vállalkozások 40 százaléka tíz évnél fiatalabb, 17 százaléka pedig 25 évnél idősebb.

A szakértők szerint megmarad az a tendencia, hogy a 25 évesnél idősebb cégek száma folyamatosan nő, vagyis, ha egy vállalkozás megéri a 25 évet, akkor nagy valószínűséggel továbbra is talpon marad.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek