A nappali tagozatos hallgatók háromnegyede is dolgozik az egyetem mellett

A friss diplomások fele szívesen költözne külföldre.

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott legalább a felsőfokú képzés egyes szakaszaiban – derült ki az Oktatási Hivatal (OH) 2023-as kutatásának idén februárban közzétett összefoglalójából, amelyben a 2018-ban, illetve 2022-ben végzett hallgatók helyzetét vizsgálták a Diplomás Pályakövetési Rendszer adatai alapján. A reprezentatív kutatás 9764 volt hallgató válaszait tartalmazza - írja a Népszava.

A kutatásból kiderül, hogy a friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott legalább a felsőfokú képzés egyes szakaszaiban. A párhuzamosan folytatott tanulási és munkavégzési tevékenység főként a nem nappali munkarendben (esti, levelező, távoktatás) tanulókat jellemzi, náluk 94,5 százalék volt azoknak az aránya, akik egyetem mellett is dolgoztak. De nagy arányban (72 százalék) vállaltak bevételszerző tevékenységet a nappali tagozaton tanulók is. A hallgatói munkavégzés mögött egyértelműen anyagi okok állnak.

A felmérésben résztvevő friss diplomások közel 6 százaléka dolgozott külföldön a kitöltés időpontjában. A friss diplomások több mint fele szerint a magyar egyetemek nem készítenek fel a külföldi munkavégzésre.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek