Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kívülről pazarul néz ki, belülről még nem láthatjuk a Lenck-villát

Már csak hetek kérdése, és a nagyközönség is megtekintheti a felújított Lenck-villát Sopronban. Mármint belülről, mert kívülről már látszik, hogy pazar lett.
Hirdetés
Hirdetés

Az egykori úri nyaraló átadása nem tudni miért, de csúszik, eredetileg tavaly októberre volt kitűzve a beruházás befejezése, de azt nem is vette senki komolyan. Hiszen a Deák tér saroktelkén álló hatalmas épület nagyon rossz állapotban volt, műemlék volta és értéke miatt ráadásul nem lehetett elkapkodni a munkát. Csak a Csatkai utca felé néző üvegpavilon rekonstrukciója is hatalmas munka volt (és rengeteg pénzbe került).

De a villa már kész, csak a megnyitóra kell várni. Mert információink szerint a szeptemberi is elmarad, októberre csúszik. Már a nyáron szerettük volna megmutatni olvasóinknak, milyen lett ez a minden soproni szívéhez közel álló épület, de nem kaptunk engedélyt a fotózására. Talán ezért is várjuk ilyen türelmetlenül, hogy Önökkel együtt átléphessük végre a küszöbét.

Addig is merüljünk el az épület múltjában, mert ahogy számtalan soproni fal, úgy a Lenck-villa kövei is tudnának fantasztikus történeteket mesélni...

A kastélyszerű épület minden soproni szívéhez közel áll.
NM

Az elegáns, klasszicizáló villát a Lenck kereskedőcsalád emeltette 1890-ben Hofer Ottó soproni születésű bécsi építész tervei alapján. Oszlopos, timpanonos főbejárata szinte kastélyszerűvé teszi, ezt az érzést csak fokozza a tágas kert. Híres vendégek jártak itt valaha, köztük is a legelőkelőbbnek számít VIII. Frigyes dán király, aki még trónörökösként gyakran fordult meg Sopronban. Lánya, Schaumburg-Lippe Lujza dán királyi hercegnő pedig ebben az épületben lakott. A villához tartozó parkban ritka növények, barokk szobrok, az egykori evangélikus temetőből származó régi síremlékek vannak. Ebben az épületben dolgozott Sopron Kossuth-díjas művészettörténésze, Csatkai Endre, akinek rengeteget köszönhet a város lokálpatrióta közössége.

A Lenck-villa már 1913-tól otthont adott a városi múzeumnak. Évtizedeken át a kézművesség és népművészet témaköreiben volt itt kiállítás. Ám az egykori úri nyaraló állapota évről évre rosszabbá vált, így a kiállítóteret 2003-ban bezárták. Nem tett jót neki az elmúlt közel két magányos évtized, a Csatkai utca felé néző télikertet például már a veszélyessége miatt kellett lebontani. Most az is újjászületett.

Úgy tudjuk, újjászületik a villában az egykori úri hangulat is, mert a látogatókat egy kitalált történet várja, de olyan, ami akár meg is történhetett volna a Deák téri házban. 1892-be repít a történet, Hoffmann úr és családja vendégei lehetünk. A villában él a házigazda anyósa, felesége, lánya és fia. Az alagsorban pedig az inas, a pincemester, a kocsis fiú, a szakácsné és annak lánya él. Nagy az izgalom a házban, mert a gyönyörű leányzó, Liza esküvőjére készül mindenki. Liza férjhez megy egy ifjú huszárhoz, aki éppen Sopronban állomásozik...

S miközben a múzeumlátogató megismerkedik velük, a jól elhelyezett információk segítségével sok mindent meg is tud nemcsak róluk, hanem a korról is, amiben a villa fénykorát élte. Ott lesz például egy "korabeli" újság, amiben már tudósít a képzeletbeli kolléga a lakodalom előkészületeiről is, sőt, közli a családi pletykákat, a korabeli Sopron sztorijait is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés