Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járványhelyzet erősödése miatt nem hirdet diákbérleteket a Soproni Petőfi Színház

A direktor a sajtótájékoztatón elmondta: változtatnak az idei évadjukon.
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a soproni Petőfi Színházban Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A direktor elmondta: a járványhelyzet újbóli erősödése, az oktatási intézményeknek tett kulturális és sportrendezvények látogatására vonatkozó központi ajánlásokat figyelembe véve nem hirdet egyetemista, középiskolás, felsős, alsós és óvodás bérletet a Soproni Petőfi Színház az idei szezonban.

Jeggyel látogatható matiné előadásokat tartanak majd a különböző korosztályoknak. A felnőtt bérletet is érintik a változások az évadban. Németh László történelmi drámája, a Széchenyi helyett Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját tűzik műsorra. Katona Imre Isten komédiása misztériumjátékát pedig szintén egy évvel elhalasztják, s tavasszal Ábrahám Pál – Alfred Grünwald – Fritz Löhner-Beda Bál a Savoyban revüoperettjét játsszák.

Pataki András hangsúlyozta: érzékelve azt, hogy a kormányzatnak egyelőre nem célja bezárni az intézményeket, s igyekeznek lokálisan kezelni a védekezést, kiemelten figyelve a diákságra, az iskolák működésére, ezért újratervezték az idei évadukat. Annak tükrében, az oktatási intézmények megkapták a központi ajánlásokat, hogy szervezett módon egyelőre ne menjenek a tanulók sport- és kulturális rendezvényekre.

Az ügyvezető kiemelte: ez nagymértékben érinti a soproni színházat, a teátrum fontos partnerei az oktatási intézmények. A jövő nézőinek felnevelése szempontjából a gyermekeknek és középiskolásoknak szóló előadások fundamentumai a soproni évadok műsorának. Mindezek felett a legfontosabb szempont természetesen mindig az egészség megóvása, az erre vonatkozó biztonsági előírások betartása.

Pataki András azt is elmondta, a soproni kulturális cég továbbra is szeretné a színházi funkcióját betölteni, minden korosztálynak játszani és megóvni a munkahelyeket, Ezért gazdálkodási szempontok alapján, a pénzügyi erőforrásaikat átcsoportosítva, kerülve a jelentős veszteségeket változtatnak az idei meghirdetett évadukon.

A felnőtt bérletben megtartják A padlás félig mese, félig musicalt, a Stabat Mater táncművet és a Római karnevál színpadi játékot. Egy évaddal csúsztatják a Széchenyi történelmi drámát, melyet szeretnék, ha a fiatal korosztály szintén láthatna Sopronban, hiszen a legnagyobb magyarról, a város első díszpolgáráról szól az előadás. Ugyancsak egy szezonnal halasztják az Isten komédiása misztériumjátékot. A mű Szent Ferenc életét mutatja be. Katona Imre darabja alkotói energiában, a szereplőgárda nagyságában, anyagi ráfordításban nagy erőfeszítést igényel a társulattól.

A produkciót szintén széles körben, több különböző korosztályú nézőknek akarják játszani. A járványhelyzet viszont ezt most nem tenné lehetővé, így eltolják egy esztendővel. A két előadás helyett felnőtt bérletben a Zentai Magyar Kamaraszínház Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját mutatják be és a soproni társulat Béres László rendezésében - várhatóan, ha a járványhelyzet engedi jövő áprilisban - játssza Ábrahám Pál népszerű revüoperettjét, a Bál a Savoybant.

A tervek szerint a főbb szerepekben Kisfaludy Zsófia, Domoszlai Sándor és Benedekffy Katalin látható. A felnőtt közönség regisztráció után megnézheti még Katona Imre A zuhanás második pillanata című abszurd játékát és szabadon választhat egy előadást a fertőrákosi barlangszínház következő évadának öt produkciójának egyik darabja közül, melyet ötven százalékos jeggyel tekinthet meg. Ezek pedig: a Bánk bán opera Vidnyánszky Attila rendezésében, David Sanborn és Stanley Clarke koncertjei a SopronDrum keretében, az Egy csók és más semmi zenés játék, valamint a Farinelli című táncjáték a St. Pölten-i Europaballett és a Soproni Balett koprodukciós előadásában.

A színház iránt érdeklődő gyermek és ifjúsági korosztálynak, illetve felsősöknek és alsósoknak most novembertől tartanak 1700 forintos jeggyel látogatható hétvégi, szombati, vasárnapi matiné előadásokat, ahová szüleikkel együtt vagy akár egyénileg eljöhetnek. A következő produkciók láthatók így: A három aranygyűrű mesejáték, A Rézerdő lakói zenés produkció, A zuhanás második pillanata, A padlás és ha lehetséges, Valentyin Katajev – Alekszej Batrakov Hétszínvirág című mesés táncjátékot is műsorra tűzik. Mindemellett az iskolák igény esetén kérhetnek tantermi színházi előadásokat, foglalkozásokat illetve rövidesen elérhető a színház oldalain a Muter meg a dzsinnek kisfilm, amely szintén egy ilyen drámás órához alkalmazható oktatási segédanyag.

Pataki András a sajtótájékoztatón arról is beszélt, a Pro Kultúra a város kulturális életének több intézményét foglalja magába, az egészség megóvását segítő biztonsági, valamint munkahelyvédelmi intézkedések, a változások érintik a szimfonikus zenekar ifjúsági bérleteit, s minden olyan tervezett programot, amely az iskolás korosztálynak szólna.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés