Egyszerűsített eljárásban jöhetnek a vendégmunkások a Budapest–Belgrádhoz és a Paks II.-höz

Sőt, a családtagjaik is. Elsősorban kínai és orosz állampolgárokról van szó.

Az Orbán-kormány a Paks 2 és a Budapest-Belgrád vasút kivitelezési munkáit végző cégek „speciális munkaerőigényének" biztosításához egyszerűsítené a harmadik országból érkező munkavállalók alkalmazását – derül ki egy parlament előtt fekvő töevényjavaslatból, amelyről a Népszava ír.

A lap megjegyzi, a módosítót formailag a Vállalkozásfejlesztési Bizottság nyújtotta be a munkavédelmi törvényhez, de a parlamenti gyakorlat szerint mögötte szinte minden esetben a kabinet van, a bizottság csak a nevét adja a javaslathoz.

A két projektnél az érintett munkások a kiadástól számított öt évig rendelkezhetnének a munkavállalási célú tartózkodási engedéllyel. Ez egyébként hosszabb idő, mint amit főszabály szerint a bevándorlási törvény biztosít: mert az legfeljebb három évre ad tartózkodási engedélyt. A javaslat szerint hasonlóképpen egyszerűsített eljárásban kaphatnának engedélyt a munkások családtagjai is.

A törvényjavaslat nem tér ki rá, mely EU-n kívüli országok állampolgáraira vonatkozik a szabályozás, de a paksi bővítésnél elsősorban orosz állampolgárokról, míg a Budapest-Belgrád esetén főként kínai állampolgárokról lehet szó.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek