Magyarország neve is felkerül a szégyenfára, mert nem ismerte el a népirtást

Magyarország az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, amelynek a neve rajta lesz.

Az ENSZ közgyűlése csütörtökön New Yorkban kis többséggel hivatalosan is népirtásnak minősítette a srebrenciai mészárlást, július tizenegyedikét pedig megtette emléknapnak. A határozatot Magyarország Észak-Koreával, Nicaraguával, Kínával és Vlagyimir Putyinnal egységben nem ismerte el - írta a 444.

A Srebrenicai Anyák Egyesülete a Potocariban lévő emlékhelyen egy szégyenfát állít fel, amire határozat ellen szavazó államok neveit vésik fel. Magyarország az egyetlen EU-s és NATO-tagállam, ami az ellen szavazott, hogy Srebrenicát a nemzetközi közösség népirtásnak tekintse.

Szijjártó pénteken azt mondta, szomorú, ami Srebrenicában történt, de azért nem támogatták az ENSZ-határozatot, mert „az az egész régió számára igen veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon”.

1995-ben a boszniai szerb erők Ratko Mladić vezetésével több mint 8000 bosnyák civilt lőtt tömegsírokba Srebrenicában. A nemzetközi bíróságok a mészárlást eddig is népirtásnak tekintették, mostantól azonban a július 11-i emléknap elfogadásával az ENSZ hivatalosan is így emlékszik meg róla.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek