Itthon egyre több a korai iskolaelhagyó, miközben a legtöbb európai országban javul az arány

Nógrád megyében a korai iskolaelhagyók aránya 2022-ben elérte a 35 százalékot.

Nagyobb arányban lesznek korai iskolaelhagyók a férfiak, mint a nők, de a lemorzsolódásban nagyon sokat számít, hogy valaki milyen településen lakik – írta a Telex, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont A közoktatás indikátorrendszere 2023 című tanulmánykötetére hivatkozva. A tanulmány egy sor grafikont és kimutatást tartalmaz a magyar oktatás jelenlegi helyzetéről, 2010 és 2022 közötti adatokkal.

Míg a legtöbb európai országban az utóbbi időben csökkent a korai iskolaelhagyók aránya, Magyarországon emelkedett.

Az Európai Bizottság definíciója szerint azokat a 18–24 éves fiatalokat tekintik korai iskolaelhagyónak, akiknek általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettségük van, és nem vesznek részt sem iskolarendszerű, sem iskolarendszeren kívüli képzésben.

Magyarországon 2010-ben 10,8 százalék volt a korai iskolaelhagyók aránya. 2010 és 2022 között ez az arány emelkedett, 2022-re elérte a 12,4 százalékot.

A legnagyobb arányban a községekben és a nem megyei jogú városokban élő fiatalok között vannak korai iskolaelhagyók, és itt is nőtt legnagyobb mértékben az arányuk.

A megyék között is jelentős különbségek vannak. 2022-ben Nógrád megyében volt a legsúlyosabb helyzet, ahol a korai iskolaelhagyók aránya elérte a 35 százalékot.

Magyarországon csak rontott a helyzeten, hogy a 2012-es oktatási reform részeként a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre csökkentették. Így az általános tankötelezettség korhatára 16 év lett, de az évismétlések miatt könnyen előfordulhat, hogy a korhatárt elérő tanuló még általános iskolába jár.

A korai iskolaelhagyás messzire vezető társadalmi problémákat okoz.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek