Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hofmann Liza férjhez megy

Különleges tárlat nyílt Sopronban, a megújult Lenck-villában.
Hirdetés
Hirdetés

Akár azt is mondhatnám, hogy a csodák palotájában jártam péntek délután, néhány perccel öt óra után. Bizonyos szempontból ugyanis hétköznapi csodák fogadtak a megújult és frissen átadott soproni Lenck-villában, ahol az alkalmazottakon kívül a Polgári életvilág és kézművesség a 19. század végi Sopronban című kiállítás várja a látogatókat.

Mivel az október 8-i megnyitóra csak a kiválasztott kevesek juthattak be, másnap velem együtt sokan gondolták úgy, hogy belülről is megtekintik a 2 milliárd forintból felújított épületet, és a meghirdetett tárlatot.

A kovácsoltvas korlát is méltó dísze a villának.
Módos Anikó

A Deák téri kapun léptem be a parkba, ahol rajtam kívül többen is élvezték a napsütéses őszi délutánt. Édesanyák sétáltatták gyermekeiket a kavicsos úton, nyugdíjasok beszélgettek a padokon, néhányan csoportba verődve járták körül a villát. A szökőkút vize vidáman csordogált, a borospince vasajtaja új festékréteget kapott, a dombtetőn álló padon egy csinos, szőke nő üldögélt. (Facebook-bejegyzéséből este kiderült: arról álmodozott, milyen jó lesz ebben a csodás környezetben olvasgatni e padon.)

A szökőkút a hajdani polgári világot idézi.
Módos Anikó

Tovább sétáltam, majd szemügyre vettem a különleges vaskorlátot és az üvegezett-kupolás télikertet. Az oszlopos bejáratnál két kőoroszlán és egy fiatal, szemüveges, barátságos fiatalember fogadott. Utóbbi megmérte a testhőmérsékletemet, majd – miután jó szórakozást kívánt - utamra engedett.

Az információs pultnál két kedves fiatal nő ült, mellettük állt egy ismerős teremőr. Mindhárman maszkban teljesítettek szolgálatot. Barátságosan irányba állítottak, és kezembe nyomtak egy – direkt a nyitásra és a tárlatra készített - Régi Újságot.

Ebből sok más mellett az is kiderült: immár hivatalosan is tudni lehet, hogy a város leggazdagabb polgárának lánya, Hofmann Liza hamarosan férjhez megy. Választottja a jóvágású katonatiszt, Szőnyi Ágoston. A szertartás az evangélikus rend szerint zajlik majd, s a fiatalok a nászt követően Komárom mellett, a Szőnyi család birtokán kezdenek közös életet.

A különleges tárlat az esküvő előkészületeit mutatja be. Mindazt, ami szükséges ahhoz, hogy a város legmódosabb polgára méltó módon férjhez adja leányát.

A megterített asztal a násznépre vár.
Módos Anikó

A villa felső szintjén, az egymásba nyíló termekben bemutatják a posztóőrök, a gombkötők, a szabók, a kalaposok, a takácsok és a cipészek tevékenységét. Láthatunk ott csodaszép, csipkés menyasszonyi ruhát az 1900-as évek elejéről, mesterremekek rajzát tartalmazó soproni szabásminta-könyvet 1679-ből, érdekes, egyedi cégéreket, sőt egy vasalómelegítő kályhát is.

A hölgyvendégek szebbnél szebb ruhák közül válogathatnak.
Módos Anikó

Az alsó kiállítótérben beléphetünk egy korabeli borospincébe, egy kádár-, egy kovács- és egy fazekasműhelybe, valamint egy kocsmába is. Megtekinthetjük a berendezéseket, a szerszámokat és kisfilmeken a mesteremberek akkori tevékenységeit is.

„Találkozhatunk” a háttérmunkát biztosító személyzettel: a 42 éves Major Pállal, aki inasként szolgál, a nagylózsi születésű szakácsnővel, Torma Mihálynéval és lányával a 15 esztendős Júliával (aki gyönyörűen énekel, ezért féltékeny rá az ara), végül pedig Grubics János kocsissal, aki – nem meglepő módon - Kópházáról került a városba.

A Lenck-villában látható kiállítás izgalmas és változatos, gyerekek és felnőttek számára egyaránt szórakoztató. A belépőjegyek árai korrektek.

A felnőtt jegy (26 és 62 év között) 1200 forintba kerül. A diák- és a nyugdíjas jegy (6-26, illetve 62 és 70 év között) 600 forint. A családi kedvezményes jegyért (2 felnőtt. 1 gyerek) 3000 forintot kell fizetni. Díjtalan belépésre jogosultak a 6 éves kor alatti és a 70 év feletti személyek, valamint a pedagógus igazolvánnyal rendelkezők, illetve a fogyatékkal élő személy és egy fő kísérője.

A park pedig - ha nem mondtam volna még - egyszerűen lenyűgöző! Feltöltődésre, nosztalgiázásra és új élmények szerzésére egyaránt alkalmas.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés