Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Hűségkapu születésnapja

A soproniak szívében külön díszhelye van a hűségnek, de száz év alatt nagyot fordult a világ és a határok is mást jelentenek.
Hirdetés
Hirdetés

1928. október 14-én avatták fel hatalmas ünnepség keretében Kisfaludy-Stróbl Zsigmond szobrászművész és Hikitsch Rezső műépítész alkotását, a Hűségkaput. Szép napos, de hűvös idő volt, az urak hosszú, sötét felöltőben, kalapban, néhányan cilinderben, a hölgyek prémgalléros kabátban tolongtak a Fő téren, hogy láthassák a művet és az aznapi díszközgyűlésre érkezett prominens vendégeket. A világ nem is változik alapjaiban, ugyanis az avatásra gróf Bethlen István miniszterelnök is Sopronba utazott. Vele tartott gróf Klebersberg Kunó miniszter, Zsitvay Tibor, a képviselőház elnöke és gróf Széchenyi Bertalan, a felsőház alelnöke is.

Korabeli fotó a nagy napról. Igazi ünnep volt...
A Sopron anno archívumából

A Fő tér megtelt soproniakkal - a csendőrök persze akárkit nem engedtek oda -, a város előkelőinek székeket raktak sorba a feldíszített Hűségkapu elé állított pulpitussal szemben, hogy ülve gyönyörködhessenek a műben, a dalárdák hangjában és a szónokok szavaiban. Dr. vitéz Simon Elemér, Sopron vármegye főispánja mondta a nyitóbeszédet, azután Thurner Mihály polgármester vette át a város nevében a Hűségkaput. "Ha újabb megpróbáltatás jönne, a soproni férfiak a Hűségkaput testükkel fogják védeni: Sopron ismét kőfalként áll majd az ország nyugati határán" - mondta többek között a polgármester. Biztosan nagy tapsot kapott. A miniszterelnök is szólt a soproniakhoz, megígérve, hogy a területeit elvesztő városnak segíteni fognak. "A hazát nem szavakkal, hanem tettekkel mentik meg" - mondta Bethlen. S a tömeg lelkesen éljenzett. Közben pedig mindenki a Hűségkaput csodálta: a barokkos kapu feletti szoborcsoport középpontjában fején a magyar Szentkoronával Hungária alakja, aki ülve fogadja a német és a magyar anyanyelvű soproni polgárok hódolatát, vagy inkább magához vonja Sopron hűséges fiait...

Ez volt az a nap, amikor a Kaszinóban gróf Bethlen István Sopron díszpolgára lett, és amikor Széchenyi Bertalan a vertarany hűségserleget adományozta a városnak. A Széchenyiek hűségjutalma azóta elveszett, vagy aki tudja hol van, ma is hallgat róla.

Felújítása óta meg sem látszik az idő Hungárián.
Töreki Tibor

Ma van hát annak a régi nagy napnak a 92. évfordulója. Jövőre viszont már száz éve lesz annak, hogy Sopron és nyolc falu Magyarországot választották a népszavazáson. A nemzetgyűlés 1922. december 7-én fogadta el azt a törvényt, ami Sopron hűségét hivatalosan is elismeri. Azóta tartalmazza a város címere a civitas fidelissima jeligét, vagyis azóta Sopron a leghűségesebb város. S ez a törvény rendelkezett arról is, hogy a történelmi esemény jelentőségéhez méltó emlékmű állítassék fel.

A kő megmaradt. A hűség... Átalakult, de még a soproniaké.

(Az adatokért és az archív fotóért köszönet a Sopron anno-nak!)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés