Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Startol a Múzeumnegyed: áttörik a falakat

Évek óta használjuk a Múzeumnegyed kifejezést Sopronban, de csak most fog igazán kiderülni, mit is kapunk majdnem három milliárdért.
Hirdetés
Hirdetés

„Sopron Fő téri Storno ház, Tábornok ház és Fabricius ház összekapcsolásával múzeum negyed kialakítása" - ezzel a meghatározással jelent meg az uniós közbeszerzési közlönyben (ted) a nyílt tender, amit a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. és a mosonmagyaróvári Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. nyert el. Közel három milliárd forintért alakítják ki a múzeumi negyedet, azaz összenyitnak három épületet.

A Storno ház, a Tábornok ház és a Fabricius ház összekapcsolásával alakul ki Sopron szívében a múzeum negyed. Most is ott van, persze, de a jövőben úgy bolyonghatunk majd a termek között, hogy nem kell kimennünk az épületekből. Lesznek szerkezeti beavatkozások és megújulnak a belső burkolatok, vakolatok is. Az épületek egybenyitásával falakat kell áttörni, hogy közlekedni lehessen az épületek között. A korábban lakásokat magában foglaló Tábornokháznál a múzeumi funkció szerinti belső térrendszert is kialakítják. A Fabricius ház új vasbeton pincelépcsőt is kap, és megerősítik a padlásfödémet is. Acélszerkezetű liftet is kialakítanak az öreg épületben. A leglátványosabb átalakítás a Tábornok-ház gyönyörű belső udvarának befedése lesz. Közel kétszáz négyzetméteren térhálós acélszerkezetet kap Lackner Kristóf egykori otthona.

"A Soproni Múzeumnegyed projekt megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és feltárható három Fő téri épület köztéri megjelenése továbbra is önálló karakterű marad. A tervezett látványkonyha helyén új vasbeton födém készül. Az újonnan kialakított fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara az új főbejárat a Tábornok-ház Fő téri kapuzata lesz. A fogadótérhez fognak kapcsolódni a különböző látogatóbarát kiszolgáló funkciók: jegypénztár, információs pult, vizes blokkok, akadálymentes mosdó, babaszoba, ruhatár, shop, kávézó - olvasható az európai közbeszerzési közlönyben.

A Múzeumnegyed persze akkor lesz kész, amikor a falak közötti kiállítások is megújulnak. Már azon is dolgoznak a szakemberek.

Nyitókép: Töreki Tibor fotója.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés