Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sopron sérülékenysége most beigazolódott

Összefogással, szakmaspecifikus mentőcsomagokkal, Sopron gazdaságpolitikájának újratervezésével van csak esélye a városnak arra, hogy ne szenvedjen túl nagy és maradandó károkat a pandémia miatt.
Hirdetés
Hirdetés

Láthatatlan háború - így jellemzi a pandémia okozta gazdasági helyzetet Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparamara újraválasztott elnöke. A koronavírus-járványnak már az első hulláma bebizonyította Sopron sérülékenységét, most arra voltunk kíváncsiak, mit lát a kamara a második hullám alatt.

- Az egész világban a szolgáltatószektor, a kiskereskedelem és a turizmus szenvedi el a legnagyobb veszteségeket a Covid miatt, ezek a legsérülékenyebb területek, ugyanakkor 75 millió ember megélhetését jelenti csak a turizmus. Itthon közvetlenül 400 ezer dolgozója van az ágazatnak, de mivel nincs vendég, nem fogy a bor sem, az ajándéktárgy sem, tehát sokkal szélesebb rétegnek jelent súlyos megélhetési problémákat a pandémia. Sopron pedig ebben a helyzetben különösen nehéz helyzetben van. A város gazdaságának ezek jelentős területei, ráadásul a szolgáltatószektor nagyrészt az osztrák vásárlókra épült, akik most közel sem jönnek olyan mértékben, mint a boldog békeidőkben - kezdett válaszába Horváth Vilmos. A tapasztalt szakember szerint valószínűleg évekre lesz szükség, mire ezek az ágazatok újra megerősödnek.

Horváth Vilmos.
N.M.

- Nagyon nehéz lesz újraindítani az éttermeket, a szállodákat, sokkal összetettebb a probléma, mint gondolnánk. Egyrészt az emberek félelme valószínűleg tovább fog tartani, mint maga a fertőzésveszély. Másrészt nemcsak az ágazat első vonalában dolgozók élik fel addig a tartalékaikat, hanem a második vonal is; a zöldégtermesztő, a hentes, a borász, a mosodás is, és még hosszan sorolhatnám. Harmadrészt pedig a legjobb szakemberek dönthetnek - és sajnos döntenek is - úgy, hogy más munka, biztosabb jövedelem után néznek, így amikor újraindulhatna majd a rendszer, nem lesz már kivel - festette le a helyzetet az elnök, érzékletes képpel illusztrálva mindezt: a turizmus ideje nem járt le, csak lejárt az órája. Fel kellene húzni, vagy kicserélni benne az elemeket...

- Az a meglátásom, hogy ezeknek az ágazatoknak a helyzetét a kormány sem látja reálisan, pedig egy dinamikusan fejlődő szektor került most egyenesen a padlóra. Az általános gazdasági mentőcsomag ugyanis ezeken a területeken hatástalan. Itt hiába építünk új szállodát, ha nincs vendég, hiába adnak lehetőséget új beruházásokra, ha azokat nem lesz, aki fenntartsa és használja. Szakmaspecifikus gazdasági intézkedésekre lenne szükség, mert egészen más kell egy autóipari beszállítónak, mint egy szállodának. Bértámogatásokkal, járulékcsökkentéssel lehetne segíteni a bajban lévő vállalkozásoknak - fogalmazott Horváth Vilmos.

Sopronban a számok is jelzik a problémákat. Sokan szüneteltetik vállalkozásukat, hogy ne kelljen a járulékokat fizetniük, miközben feketén mégiscsak dolgoznak. "A NAV figyel, ez hosszútávon nem fog működni" - figyelmeztet az elnök. Növekedett az Ausztriába dolgozók száma is; csaknem kétezerötszázzal többen ingáznak Sopronból és környékéről, mint egy évvel korábban. Ők már nem Sopronnak adóznak, ugyanakkor egyre igényesebbek lakóhelyükkel szemben. Ez is érezhető feszültséget okoz a városban.

- Sopronnak sok eddig meg nem élt gyenge pontja került most a felszínre, amikről el kell gondolkodni. Kétségtelen, hogy embert próbáló időket élünk, ezért azt gondolom, most sokkal nagyobb szükség van az összefogásra és az együttműködésre, mint valaha. Olyan gazdaságpolitikai döntéseket kell hozni, amik ösztönzik például a helyben vásárlást. A kamara igyekszik betölteni a közvetítő szerepet a döntéshozók és a vállalkozók között, jelezzük a problémákat és javaslatokat is leteszünk az asztalra. A legfontosabb véleményem szerint a gazdasági mentőcsomag újragondolása lenne, hogy a segítség szakmaspecifikus és reális legyen - zárta helyzetértékelését Horváth Vilmos.

(Nyitókép: Töreki Tibor)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés