Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csatát nyertek a Színművészeti Egyetem diákjai

„Nem oké kikapcsolni az internetet és stikában lecseréltetni a zárakat”.
Hirdetés
Hirdetés

Továbbra sem csitulnak az indulatok a Színművészeti Egyetem hallgatói és egyre növekvő számú szimpatizánsai, valamint az intézmény irányítására kinevezett alapítvány között. A tüntetők azt mondják: ellenállásuk már nem csak a magyar felsőoktatásról szól.

Amint az ismeretes, csütörtökön lekapcsolták az internetet az egyetem Vas utcai épületében, péntek reggelre pedig kancellári utasításra blokkolták az intézmény irodáinak számítógépein a Facebook-hozzáférést.

Szarka Gábor kancellár ugyancsak péntek reggel utasítást adott ki, amely szerint aznap 18 óráig mindenkinek el kellett volna hagynia a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületeit és kollégiumait, ugyanis előrehozták az őszi szünetet, hogy karbantartást és fertőtlenítést végezhessenek.

Egyre nagyobb tömeg támogatja a hallgatókat.
Huszti István

„Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem kiürítéséről szóló rendelkezést elutasítjuk” - jelentették be a diákok a hat órára meghirdetett sajtótájékoztatón a Vas utcában, amire ezernél is több szimpatizáns érkezett.

Az őszi szünetet az eredeti rend szerint, azaz október 26 és 28. között fogják megtartani. Nincs olyan objektív indok szerintük, ami az egyetem kiürítését járványügyileg alátámasztaná, az Innovációs- és Technológiai Minisztérium legutóbbi ajánlása szerint a felsőoktatásban nem kell áttérni digitális oktatásra. Szarka rendeletének pusztán politikai célja van a hallgatók szerint, hogy elhallgattassa a tiltakozást – tudósított a helyszínről a telex.hu.

Az egyetemisták azt is elmondták, hogy jogi útra terelik az ügyet, és a kollégium diákjai birtokvédelemért folyamodtak a VIII. kerületi kerületi jegyzőhöz a szerintük jogtalan kiürítés miatt. A tájékoztató végén visszamentek az épületbe, hogy megerősítsék a védelmet, az egyik hallgató ugyanis arról beszélt, hogy bent már elkezdték a kiürítést.

A sajtótájékoztatón a diákok elmondták: nem távoznak, és jogellenesnek tartják a kiürítést.
Huszti István

A hallgatóknak sikerült elfoglalni a stratégiailag fontosabb termeket. Az egyetemen töltik az éjszakát, a Vas utcai épületben nagyjából százan, míg a Szentkirály utcai tömbben ötvenen lehetnek jelenleg. „Innen csak a TEK dobhat ki minket” - fogalmazott a Telexnek az egyik oktató.

Az üzemeltetés munkatársai 18 óra után termenként és szobánként végigmentek, és felszólították a bent lévő diákokat, hogy hagyják el az épületet. Ők megtagadták, és erről jegyzőkönyv készült. Fizikai inzultus nem történt.

Később kiment az épület elé az egyik hallgató, és azt mondta, hogy az üzemeltető egyetlen épületrészt se tudott kiüríteni, sőt, a korábban elzárt Ódry Színpadot is sikeresen visszafoglalták a diákok. Este már ott tartottak hallgatói fórumot.

Színészek, rendezők, tanárok is kiállnak az egyetemért.
Huszti István

A közmédiában Szarka Gábor pénteken délután arról beszélt, hogy nem az egyetem kiürítéséről rendelkezett, hanem előrehozott őszi szünetről, ami mindenkinek jól jön. Fontos szerinte, hogy „ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.”

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményben kérte Szarka Gábort, hogy gondolja át az intézmény hallgatóinak ellehetetlenítését. Szerintük nem oké a kollégiumból és az egyetem épületéből hallgatókat elküldeni, hűségesküt elvárni a hallgatóktól, nyomást gyakorolni a dolgozókra, kikapcsolni az internetet, és stikában lecseréltetni a zárakat.

Az oktatói közösség szerint pedig a hallgatók tanuláshoz való jogát sérti meg Szarka az egyetem kiürítésével. Embertelennek nevezték, hogy néhány órás határidővel evakuálják a kollégistákat, ami a hátrányos helyzetű, és határon túl lakó hallgatók esetében a lakhatás megvonását jelenti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés