Miért nem nézhetünk szembe a tényekkel?

A korlátozások átírták az életünket, s bár a jogalkotó próbált mindent egyértelműen szabályozni, sok még a kérdés. Csak válasz nincs rájuk.

A koronavírus-járvány minden embert érint, szinte az egész bolygó 2020-as évét meghatározta, feldúlta, átírta. Az országok egymást is figyelik, hol, milyen intézkedéseket hoznak, milyen rendeletekkel próbálják megfékezni a vírus terjedését. Az eljárásrend lényege ugyanaz: a lehető legjobban megvédeni az ország lakosságát, lehetőleg a gazdaság nagyobb érdeksérelme nélkül. Néha mintha megbillenne a mérleg egyik, vagy másik oldal javára, de az egész világ azzal a kérdéssel küzd, hogy melyik a nagyobb rossz: a gazdaság csődje vagy az egészségi rendszerünk össszeroppanása. Mindkettő halálos áldozatokkal jár.

Ami viszont szembetűnően más az egyes országokban, az a kommunikáció. Van, ahol folyamatosan tájékoztatnak a betegségekről, az intézkedésekről, felméréseket végeztetnek, hogy lássák; a lakosság milyen irányba tartja elfogadhatóbbnak az intézkedéseket. Vannak államok, ahol elképzelhetetlen, hogy a polgárok ne kapjanak kérdéseikre válaszokat...

Nálunk kuss van. Magyarországon az egyetlen információs bázis a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a koronavirus.gov.hu internetes oldal. Csakhogy a soproniak, az ágfalviak, az újkériek és sorolhatnánk, nem azokra a kérdésekre kapnak ott válaszokat, amik érdeklik őket.

Nézzünk egy példát! Olvasói hozzászólások és kérdések tucatja jött a soproni közterületeken kötelezővé tett maszkhordással kapcsolatban. Kell-e biciklin hordani például vagy közterületnek számít-e az Ojtozi fasor? Egyesek tudni vélték, hogy már első nap volt 30 ezer forintos büntetés, mások türelmi időről írtak, és persze voltak, akik még ott tartottak, hogy nekik aztán ne írják elő a maszkot... Mindenesetre a megyei főkapitánysághoz fordultunk (a soproni rendőröket ugye kérdezni sem szabad), továbbítva olvasóink kérdéseit: "Tájékoztatást szeretnék kérni, hogy Sopronban, ahol minden közterületen maszkot kell hordani, a rendőrség ellenőrzi-e a lakosságot, büntet vagy figyelmeztet, mikortól büntet és mennyire?"

A válasz viszonylag gyorsan megérkezett, de nem a megyétől, hanem az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatától:

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitánysághoz küldött kérdéseivel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a rendőrség országos görgetett statisztikát vezet. A rendőri intézkedések aktuális adatairól az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatóján, illetve a koronavirus.gov.hu oldalon (a főoldalon „Rendőri intézkedések száma” táblázatból) tájékozódhat. A rendőrség a hatályos jogszabályok alapján jár el. A rendőr intézkedése alkalmával minden rendelkezésre álló körülményt vizsgál, és amennyiben szabálytalanságot tapasztal, figyelmeztetést alkalmaz, helyszíni bírságot szab ki, vagy feljelentést tesz.

Ez válasz a kérdésre? Nem, hiszen a görgetett statisztika országos adatokkal dolgozik.

De ez legyen a legkevesebb problémánk! Sokkal nagyobb gond, amikor olvasói levélből derül ki, hogy a szabad ég alatt kell a mentőállomások előtt mintavételre várakozniuk a Covid tüneteseknek, mert ezt nem kommunikálták. Ennél is kétségbeejtőbb, amikor a kórházba került vagy idősek otthonában, egyéb más zárt intézetben lévő szeretteinkről nem kapunk információt. Azt sem tudjuk, él-e, egészséges-e. Nem látogathatók az intézmények, a nővéreknek - akik szintén megbetegedhetnek - nincs idejük a családi telefonhívásokat intézni. Nem tudjuk, hogy az ország legfertőzöttebb megyéjében, azaz a mi megyénkben, hogyan oszlanak el a betegek a települések és az egészségügyi intézmények között. Nem tudjuk, hogy a soproni kórház hogyan küzd meg ezzel a helyzettel, a soproni mentős, a harkai háziorvos, a nagylózsi beteggondozó milyen terheket cipel?

Elképzelhető, hogy az információk elhallgatásával a pániktól akarják megóvni a magyarokat, bár a szomszédos országokban az emberek fel tudják fogni, mérni és kezelni is a tájékoztatást. Az egyre súlyosabb helyzet megkövetelné, hogy nálunk is felnőtt, felelős emberekként nézzünk szembe a tényekkel.

Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek