Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tényleg tovább szigorít Ausztria: itt vannak a részletek

Kurz megerősítette: csökkenteni kell a személyes találkozásokat.
Hirdetés
Hirdetés

12 nappal ezelőtt lépett életbe az "enyhe lockdown", ennek azonban sajnos az eredménye nem lett meggyőző. Átlagosan naponta 7000 körüli új fertőzöttet diagnosztizálnak. A fertőzések 77%-át már nem tudják visszakövetni, ha most nem avatkoznak közbe, a kórházak intenzív osztályai lassan megtelnek.

Sebastian Kurz osztrák kancellár ezért újra drasztikus lépéseket jelentett be: kedd 00 órától előreláthatólag december 7-éig

  • bezár a kereskedelmi egységek nagy része, kivéve az élelmiszerüzleteket, drogériákat, postát és a bankokat.
  • a szolgáltatóipar még nyitva lévő része is be kell, hogy zárjon: nem lesz fodrász, kozmetikus, stb...
  • az iskolák alsóbb osztályai, a népiskolák is bezárnak: distance learning-re állnak át, azaz nagyjából otthonról kell tanulni.
  • ahol erre lehetőség van, home office-ban kell dolgozni
  • egész napra kiterjesztik a kijárási korlátozást, kijárási tilalom ugyanakkor nem lesz.

A kancellár megerősítette azt, amit két héttel ezelőtt is mondott: csökkenteni kell az emberi kapcsolatokat, így értelemszerűen csökken majd a potenciális fertőzés-továbbadás esélye. "Csak a legszükségesebb esetben találkozzanak egymással a nem egy háztartásban élők" -mondta Kurz.

"Súlyos, és komoly a helyzet, elsősorban a kórházakban. Muszáj cselekedni" -mondta Werner Kogler alkancellár. A következő két hét kritikus lesz, ugyanakkor biztosított mindenkit arról: akinek szüksége van intenzívágyra, meg is fogja kapni. Az iskolák és óvodák természetesen gyermekmegőrzésre nyitva maradnak azoknak, akik igénylik ezt.

Kogler kiemelte, a bezáró kereskedelmi egységek bevételkiesésének 20-60%-át fogják pótolni, ezzel próbálva megakadályozni azt, hogy sokan az utcára kerüljenek.

Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerint Ausztria egyszer már elejét vette egy nagyobb katasztrófának, ehhez azonban a korlátozásokra és az emberek összefogására volt szükség. Most is erre kért mindenkit, tartsák be az intézkedéseket. Csehországot hozta fel példának, ahol jelentősen sikerült leszorítani a napi újonnan diagnosztizált fertőzöttek számát. Anschober a következő napokban napi 7000 új fertőzöttel számol. Úgy véli, erős az osztrák egészségügyi rendszer, de már most is a határokat feszegeti a szituáció.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés